Belföld

Gyurcsány: nagy éhezés után nagy tiltakozás

Élőlánc, bojkott, petíció - a Demokratikus Koalíció elnöke tovább pörgött, mint gondolták, a Fidesz szerint viszont nem ez az út.

Ahogy azt a csütörtökön a Szeged24-nek adott interjújában ígérte: az egyhetes éhségsztrájkot lezárva a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és vele koplaló párttársai ” erőteljes csapat képét nyújtva” álltak a ma délután a Batthyány-örökmécsesnél a pódiumra. Sőt, Gyurcsány Ferenc, ha nem is nagy éhezésre, de további tiltakozásra buzdította híveit a kormány választási feliratkozási elképzelése ellen.

Ahogy azt a DK elnöke a Szeged24-nek korábban elmondta, többek közt azért ellenzik a választási regisztrációt, mert azzal “sérül sérül a szabad választások elve, egy alapvető demokratikus jog, úgyhogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette. (…) Egy politikai manipulációval azt teszi lehetetlenné, hogy az emberek elküldjék a kormányt választáskor.”

A ma délutáni nagygyűlésen a Gyurcsány Ferenc arra kérte az MSZP-t és az LMP-t, hogy közösen bojkottálják a választási eljárási törvény parlamenti vitáját, támogatóit pedig arra buzdította, hogy petícióval tiltakozzanak.

Gyurcsány Ferenc közölte azt is: a DK élőláncot szervez a Parlament köré arra a napra, amikor az Országgyűlés a választási feliratkozás bevezetéséről dönt.

Az MSZP elnöke Mesterházy Attila a nagygyűlés előtt már délelőtt közleményben jelezte, hogy támogatják a DK Kossuth téri demonstrációját.

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője erre úgy reagált: “nagy lehet a baj az MSZP-ben, ha már Gyurcsány Ferenc és társai nyilvános “tisztítókúráját” is a demokrácia melletti bátor kiállásnak látják.

A DK elnökének a nagygyűlésen elmondott beszédére pedig pártja, a Fidesz nevében közleményében Selmeczi Gabriella azt írta: “Gyurcsány Ferenc csupán a médiafigyelmet keresi, amikor arra buzdítja a többi pártot is, hogy az utcára vigyék a politikát.”

A kormányt szóvivője azt javasolta a Demokratikus Koalíciónak, az MSZP-nek és az LMP-nek: “tegyék azt, amire választóik felhatalmazták őket és vegyenek részt a parlament munkájában.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik