Belföld

Ezt elbaltáztuk, nem kicsit, nagyon?

Kétezer katona kezdett hadgyakorlatba Örményországban.

Az örményországi Bagramján marsall támaszponton a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) ma közös hadgyakorlatot kezdett a “kaukázusi térség védelmét és biztonságát” szolgálva. A volt szovjet tagköztársaságok egy részét tömörítő szervezet Együttműködés-2012 fedőnevű akciója jövő szerdáig tart.

A hadgyakorlaton kétezer katona van Fehéroroszországból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Oroszországból, Örményországból és Tádzsikisztánból. A műveleteket az örmény haderő egyik hadtestének parancsnoka irányítja.

Még tavaly májusban Szerjan Ohanján örmény védelmi miniszter egy Jerevánban rendezett biztonságpolitikai konferencián arról beszélt, hogy Örményország számít a volt szovjet tagállamok segítségére, ha háború törne ki Hegyi-Karabahért.

“Tekintettel arra, hogy Örményország tagja az Oroszország által vezetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének, számíthatunk a szervezetbeli szövetségeseinkre, akik képesek megfelelően reagálni egy esetleges agresszió esetén” – mondta akkor az örmény miniszter.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: a hosszú ideje vitatott Hegyi-Karabah miatti feszült örmény-azeri viszonyt kiélezte augusztus végén az, hogy Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak azt az itthon életfogytiglanra ítélt azeri Ramil Safarovot, aki még 2004-ben, egy budapesti katonai nyelvtanfolyamon baltával agyonverte alvó örmény bajtársát. Safarov a magyar kiadatás után elnöki kegyelmet kapott és még elő is léptették, ami Örményországban és a világ számos, örmények lakta pontján heves tiltakozó akciókat váltott ki Azerbajdzsán és Magyarország ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik