Belföld

Tüntettek a kapuvári húsgyárért

kapuvári húsgyár (kapuvári húsgyár, demonstráció)
kapuvári húsgyár (kapuvári húsgyár, demonstráció)

Négy-ötszáz ember tüntetett péntek délután a kapuvári húsgyár előtt, követelve a napok óta minimálisra csökkentett termeléssel működő üzem sorsának rendezését.

Petíciót nyújtottak be Zsobrák Péter vállalkozóhoz, aki másfél hónapja vásárolta be magát a Kapuvári Hús Zrt.-be. Az üzem négyszáz dolgozója és az ágazati szakszervezet nevében azt követelik: tegye egyértelművé, hogy működtetni kívánja-e a gyárat. Amennyiben igen, biztosítsa a szükséges tőkét, vagy pedig tegye nyilvánvalóvá, ha be akarja zárni az üzemet.

Gyors cselekvés kell

Pászli Tibor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) alelnöke, a kapuvári gyár érdekképviseleti vezetője hangsúlyozta, sürgős lépéseket kell tenni a cég talpra állítása érdekében; ha lassan cselekszenek, azt már nem éli túl a gyár.

Kapuvári József HDSZ-elnök rámutatott: ez a gyár évi félmilliárd forintnyi közterhet fizet. Ha bezárnák, akkor nemcsak kiesne ez az összeg, hanem ráadásul az államnak kellene fizetnie a dolgozók munkanélküli segélyét, támogatnia elhelyezkedésüket. Jelezte: maga is találkozott a cégtulajdonossal, azt mondta, “nagyon biztató híreket” kapott a megbeszélésen az üzem jövőjéről.

Kiemelt vállalat lett

Szerdán a Kormányszóvivői Iroda bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget. A lépést az indokolta, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi felelőtlen garanciavállalások miatt. A helyzet tisztázása és a munkahelyek megvédése érdekében a kormány megteszi a szükséges lépéseket és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a húskombinátban érintett mindkét céget – közölte a Kormányszóvivői Iroda szerdán. A két érintett cég a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik