Belföld

Szeptember 18-án kezdődik a lomtalanítás

A Depónia Kft. 2012. szeptember 18. és október 30. között lomtalanítási akciót szervez Székesfehérvár területén.

Az eddigi tapasztalatok alapján a szakemberek átalakították a szokásos lomtalanítási gyakorlatot, és – alkalmazkodva a változó igényekhez – módosításokkal tették gördülékenyebbé a napi hulladékszállítás keretében el nem szállítható hulladékok begyűjtését. A részleteket a Hiemer-házban megtartott sajtótájékoztatón ismertették a szakemberek.

Steigerwald Tibor, a Depónia Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta az újságírókat a változtatások végrehajtásának szükségességéről. Ismertette a korábbi évek gyakorlatát és beszámolt az idén várható változásokról.

„Az elmúlt tíz év során a Depónia munkatársai törekedtek a lomtalanítási rendszer tökéletesítésére, ezért többször hajtottak végre módosításokat. A tavalyi év gyakorlatához képest kis mértékben változik az idén a lomtalanítási akció rendje. Nagyobb nyilvánosság és szigorúbb rendvédelem lesz a jellemző 2012-ben.”

Az eddigiek során az volt a bevett gyakorlat, hogy a lomtalanítás előtt három nappal szórólapon értesítették a lakosságot az akcióról, hogy ezáltal a lehető legnagyobb mértékben megőrizzék a környék rendjét és megvédjék az adott körzetet a guberáloktól. A tapasztalat azt igazolta, hogy a lakosság nagy része nem szerzett tudomást a lomtalanításról, illetve a rendelkezésre álló idő nem bizonyult elegendőnek a lomok kihelyezésére, viszont a guberálók ugyanúgy értesültek az akcióról és megjelentek a helyszíneken, megbolygatva ezzel a környék rendjét és biztonságát.

Korábban nagyjából két hét alatt végezték el a hulladék begyűjtését, nagyobb területet tett ki egy-egy bejárt körzet és a kihelyezett lomok mennyisége is jóval nagyobb volt. Az idén közel másfél hónapig tart az akció a városban, kisebb területet ölel fel egy-egy körzet és ezáltal csökken a begyűjtésre váró hulladék mennyisége is.

A tavalyihoz képest változás, hogy az idén nagy nyilvánosságot kap a lomtalanítási akció, hogy a lakók fel tudjanak készülni rá.

A lomtalanítási akció gyakorlati végrehajtásának részleteit Szépe Attila, a Depónia Kft. műszaki igazgatója mondta el az újságíróknak. „A nem kívánatos személyek távoltartását a felhalmozott hulladéktól szigorúbb ellenőrzéssel kívánjuk elérni.  A Depónia Kft. munkatársai mellett a Rendőrség, a Polgárőrség, a Közterület felügyelet és a Környezetvédelmi iroda is részt vesz a fokozott ellenőrzésben, és igyekszik megakadályozni a guberálást és előválogatást a lomtalanítás során.”

A családi házas övezetekben szeptember 18. és október 5. között, a kommunális hulladékszállítási napokon, a tömbházas övezetekben október 10. és október 30. között, gyűjtőpontok kialakításával és konténer kihelyezésének segítségével zajlik le a hulladék begyűjtése. A bútort, háztartási gépeket, dobozokat, ruhaneműt, egyéb lomokat az akció során a székesfehérvári lakosoktól térítésmentesen szállítják el.

Kálmán Lilla a székesfehérvári önkormányzat környezetvédelmi irodájának vezetője beszámolt a közelmúltban bevezetésre került és a jövőben várható jogszabályi rendelkezésekről.

„Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az idei évben rendeletet alkotott a tiltott közösségellenes magatartásokról. A 2012. augusztus 1-től hatályos 44/2012.(VII.23.) számú rendeletben foglaltak szerint közösségellenes magatartást követ el, aki a lomtalanítás során kihelyezett hulladékból guberál, és 50.000,-Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal, illetve 150.000,-Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskört a jegyző gyakorolja.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik