Belföld

Száznyolcvan új IBM-dolgozó Székesfehérváron

ibm (ibm)
ibm (ibm)

Az IBM Data Storage Systems Székesfehérváron 180-nal növelte dolgozói létszámát, miután a 1,5 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházáshoz az Új Széchenyi Terv pályázatán 370 millió forintos támogatást nyert.

A székesfehérvári részleg világszínvonalú szolgáltatásokat nyújt költséghatékony módon – mondta Mark Taylor, az IBM európai szolgáltatási részlegének főigazgatója. Takács Zoltán, a fennállása 15 éves évfordulóját ünneplő IBM Data Storage Systems Kft. igazgatója közölte: 2010 óta 450 új munkahelyet hoztak létre Székesfehérváron, ebből száznyolcvanat a most záruló 1,5 milliárd forintos projekt révén.

Az új munkavállalók magas szintű szolgáltatásokat nyújtanak üzleti partnereiknek, ezért fontos követelmény volt az angolon kívül az olasz, spanyol, francia, lengyel, finn és norvég nyelv ismerete. Jelenleg ezernél többen dolgoznak a központban, 99 százalékuk magyar állampolgár, többségük székesfehérvári vagy környékbeli lakos. Az IBM a székesfehérvári mellett mindössze nyolc hasonló ügyfélközpontot üzemeltet a világon. Székesfehérváron 1997 óta működteti egyik stratégiai fontosságú nemzetközi szolgáltatóközpontját.

A nemzetközi szolgáltatóközpont – az IBM Delivery Center Central Europe – biztosítja az IBM és globális ügyfelei számára az operációsrendszer-támogatással, adattárolás-kezeléssel és a rendszerhálózatok távfelügyeletével kapcsolatos szolgáltatásokat. A jól képzett, több nyelvet beszélő szakemberek elsősorban Unix, Linux, Windows és MainFrame rendszerekhez és a rajtuk futó különböző alkalmazások (SAP, DB2, Oracle) működtetéséhez nyújtanak támogatást az IBM európai és észak-amerikai ügyfeleinek.

Az eseményen a magyar kormányt képviselő Szijjártó Péter, a miniszterelnöki kabinet külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára kiemelte: Magyarország az európai növekedés motorja kíván lenni, ehhez versenyképes üzleti környezetet kíván a kormány biztosítani. „Az IBM a magyar tudásalapú gazdaság legnagyobb munkaadójává vált, a mostani bővítés is igazolja, hogy jó úton jár a kormány ahhoz, hogy Európa gazdasági motorjává válhasson Magyarország.”

Azt kérik a stratégiai partnerektől, hogy az itt megtermelt profitot Magyarországon használják fel, és hozzanak létre újabb munkahelyeket – tette hozzá Szijjártó Péter. – Számítanak rájuk a duális szakképzés rendszerének felépítésében, működtetésében is. Emellett szeretnék elérni, hogy minél több magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás beszállítója lehessen ezeknek a multinacionális cégeknek. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal jelenleg 84 befeketetésről tárgyal, amelyek 17 ezer új munkahely létrehozását jelentenék. Hetente 4-5 új megkeresés érkezik külföldi befektetési szándékkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik