Belföld

Piknikkel a biztonságért

Csütörtök este lakossági fórumot tartottak a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Házban, ahol a Sóstó lakótelepen elszaporodó betörések, rablások kerültek terítékre.

A terület képviselője, Brájer Éva kezdeményezte a fórumot, mint a Fehérvár24-nek elmondta: tudni akarom, van-e lehetősség arra, hogy a lakókkal közösen, a rendőrség új őrsének bevonásával és a polgárőrökkel képesek vagyunk-e visszafogni az elszaporodó betöréseket, fosztogatásokat. Az alpolgármester asszony kiemelte: összefogással mindenünk meglehet, hogy visszatartsuk a bűnözőket.

A fórumon az érintett terület lakóin kívül megjelent Csizek Tibor rendőrezredes, városi kapitány, valamint az egy hete felállított rendőrőrs állandó állománya és Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Brájer Éva azzal kezdte a fórumot, hogy nem növelhető a rendőrség állománya a végtelenségig, valamint több képviselővel együtt hiába támogatják a polgárőröket, azok teljesítőképessége is véges. Valamilyen lakossági szintű összefogásra is szükségünk van, még akkor is, ha a legutóbbi polgárőrös önszerveződésre nem érkezett jelentkező a Sóstó 1 és Sóstó 2 lakótelepről – mondta a képviselő.

A Nagykárolyi utca egyik lakója említette meg először, hogy bár nála még nem történt betörés, de az tény, hogy az utcák éjszakai világítása hiányos és gyenge. Az éjszakai fények alkalmasak arra, hogy aki ébren van, több figyelmet szentelhet a környezetére, és visszatartó erejű a fény este. Ezért a közvilágítást rendbe kell tenni a lakótelepen. A lakó másik javaslata az volt, hogy a lakótelepiek szervezzenek közösen éjszakai járőrszolgálatokat, ezzel biztosítva a nyugalmat.

Brájer Éva az első felvetésre azonnal reagált: a Brassói, Nagyváradi, Szatmári utcákban vagy a Lippai közben már megkezdődtek a közvilágítási korszerűsítések vagy telepítések, de ezek értékei nagyon magasak, és addig, amíg ki vagyunk szolgáltatva az E-ON-nak, addig nehezen jutunk ezzel előre.

A Zsombolyai utcából megjelent egyik lakó kijelentette: én a másik oldalon állok, ugyanis hozzánk már betörtek. Az elrabolt tárgyakat, értékeket még esetleg lehet pótolni, de azt a félelmet, amit a gyerekek szenvednek el, semmivel sem lehet helyettesíteni. Nagyon sok gyerek él a lakótelepen, és gyorsan megy a híre a betöréseknek, amitől nyugtalanok éjszaka, de nappal is a kicsik. Nálunk alig hogy kiheverte a szomszédnál történt betörés sokkját a gyerek, utána nálunk törtek be. Én ezt tartom felbecsülhetetlen kárnak. A lakó mindehhez hozzátette: a legnagyobb betörési forrás az Áfor tározó, amit le kellene zárni teljesen. Oda most bármilyen autó bemehet, és a telkek hátsó területén azt lopnak el, amit akarnak. Érdekességként jegyezte meg, hogy akkor, amikor erre a területre valamelyik szolgáltató vagy a kaszálók kivonulnak, utána több betörés is történik. Újabb felvetésében megemlítette, hogy a gyerekek nappal sincsenek biztonságba, amikor a buszmegállóból elindulnak hazafelé, mert vadidegenek vegzálják őket. Iskolaidőben jó lenne valamilyen járőrszolgálat – tette hozzá.

Az Áfor tározóval kapcsolatos korábbi észrevételt megerősítette egy másik lakó, aki hozzátette: ráadásul valamilyen oknál fogva a tározóval szomszédos telkek hátsó részén hatóságilag nem engedélyezett a kerítés építése, ami aggályos a saját vagyon védelme szempontjából.

Egy Zsombolyai utcai lakó elmondhatta, hogy hozzá már négyszer jöttek „látogatók”. Elmondta: a kerítésünknek már nincs olyan része, amit ne szakítottak, vágtak volna át. A szomszédunkban volt a T+T cég, amelyiknek a hátsó téglakerítését lebontották, hogy a beépített nyílászárókat ellophassák, amit odapakolták a mi területünk hátuljába, amikor éjszaka felébredtünk a fiammal, hogy itt bizony valaki nagyon költözködik. A kiabálásunkra elmenekültek, de tudni kell, hogy ott mindent lebontottak, ami az útjukban állt. Mint elmondta hiába építik folyamatosan a kerítést, magasítják, de a vasút felől szabad a terület, nem lehet belátni, azt csinálnak, amit akarnak. Voltak lakók, akik megerősítették, hogy idegenek járnak autóval a Vásárhelyi út felől a Szovátai és a Zsombolyai utca környékére rossz szándékkal.

Csizek Tibor rendőrezredes kijelentette: nem vagyok boldog attól, amit hallottam, és több hiányérzetem is támadt. 2012-ben bizonyos okok miatt nőtt az ismerté vált bűncselekmények száma Székesfehérváron. Ez egy csalássorozattal van összefüggésben, de a betöréses lopások száma is emelkedett. Úgy gondolom, nőtt a mélyszegénységben élők száma is és azoké is, akik fémgyűjtéssel akarnak megélni, és bizony nem riadnak meg a betörésektől sem. A betörések többségénél műszaki berendezéseket lopnak, de leginkább pénzt és ékszert. A rendőrkapitány így folytatta: van egy Kaposváron, Pécset, Szekszárdon, Szombathelyen és Székesfehérváron „működő” társaság, akiket feltérképeztünk, folyamatban van az ügy feldolgozása, de eredményt még nem mondhatok. A kerítés felvágására, hátsóépületek fosztogatására, vashulladék lopására „szakosodott” szabadbattyáni társaságot eljárás alá vontuk, és úgy tudom, azóta nincs ilyen jellegű bűncselekmény.

Csizek Tibor statisztikával folytatta: idén 377 bűncselekményt dolgoztunk fel kollégáimmal Székesfehérváron, ami azt jelenti, hogy az ismert cselekmények száma a városban nem biztos, hogy a Sóstón a legmagasabb. Ám, ha mi nem tudunk más bejelentésről, akkor lépni sem tudunk, esélyünk nincs. Kérem önöket, minden esetben szóljanak a rendőrségnek, tegyék meg a feljelentést! A rendőrkapitány elmondta: most már nemcsak a központban, hanem az új rendőrőrsön – ami a Hosszúsétatéren van – is tehetnek feljelentést a nap huszonnégy órájában.

Mindazokról, amit ma önöktől hallottam, megvizsgáltatom, és egy átiratot készítek képviselő asszony részére – mondta Csizek Tibor. A rendőrezredes elmondta, hogy 26 fő állománybővítést kért a rendőr-főkapitánytól, és bízik benne, hogy ezt sikerül Fehérvárnak megkapnia. Kiemelte: Székesfehérvár az egyetlen olyan megyeszékhely, ahol rengeteg sporteseményt kell nagy erőkkel biztosítania a rendőrségnek, és ez bizony leterheli, lefoglalja az állomány idejét, és kevesebb időt tudunk más dolgokkal foglalkozni, ezért is szükségünk van az állománybővítésre. Ezt a támogatást eddig nem kaptuk meg, de reménykedem – fejezte be a városi kapitány.

Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke azt mondta, hogy a lakók ne csináljanak olyan önszerveződést, önbíráskodást, ami törvénybe ütközhet, inkább értesítsék a polgárőröket, a rendőrséget. Cseh István a gyermekekkel kapcsolatos felvetésre elmondta, hogy kollégáinak kiadja, iskolaidőben rendszeresítsenek szolgálatot a maroshegyi buszmegállók környezetében.

Brájer Éva képviselő, alpolgármester a városi kapitánnyal közösen jelentették be, hogy a Gárdonyi Géza Művelődési Házban mostantól minden szerdán reggel 8-10 óra között szolgálatot tart a Hosszúsétatéren szolgálatot adó rendőrőrs, ahol bejelentéseket lehet tenni, tanácsokat, segítséget lehet kérni.

Brájer Éva arra a lakossági javaslatra, hogy valamilyen összefogásra van szükség elmondta: mindenképpen úgy kell élnünk, ahogy a régi emberek tették falvakban, figyeltek egymásra, nem hagyták szó nélkül a furcsa, idegen dolgokat, embereket. Értesítették egymást, figyelmeztettek, ha veszélyt észleltek. Az egyik lakó elmondta, hogy sajnos ma már nem is ismerjük egymást, nem tudjuk, hogy ki kicsoda. Brájer Éva erre reagálva azt mondta: ezen tudok segíteni. Ha van igény, szervezek egy hétvégi pikniket, ahol a Sóstó lakótelepiek megismerhetik egymást, telefonszámokat cserélhetnek, közösségé kovácsolódhatnak.

Ez utóbbi javaslatra nyitottak voltak a megjelentek, és elképzelhető, hogy pikniket követően csökkenni fog a betörések, fosztogatások száma.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik