Belföld

Pap és politikus nem segít, ha baj van

árvíz (árvíz, )
árvíz (árvíz, )

A kormány adatbázist készít az úgynevezett „polgári védelmi szolgálatba" való belépéshez a teljes lakosságról. Az adatok megadása kötelező.

A Hír24 megszerezte azt a levelet, amit a napokban minden XI. kerületi lakos megkap. Eszerint minden polgár köteles 15 napon belül a személyes adatait megadni. A néven, lakcímen, születési dátumon túl mindenkinek le kell írni a szakképzettségét, munkahelyét és a foglalkozását is. A levélből kiderül, hogy katasztrófa esetén kinek nem kell „önkéntesen” segítenie. Ezek szerint, ha valaki pap, politikus, vagy akár adóellenőr, akkor nyugodtan malmozhat otthon, ha baj van. A törvény szerint az, aki jóban van a polgármesterrel, szintén megúszhatja a szolgálatot. „A polgármester a szolgálatadási kötelezettség alól indokolt esetben kérelemre felmentést adhat.”

 

60 napos elzárás

Ha valaki nem küldi vissza a hivatalnak a papírokat, akkor szabálysértési eljárás alá vonják az állampolgárt. Ez jelenthet akár 60 napos elzárást, pénzbírságot – 5000 forinttól 150 ezerig – vagy közmunkát. A XI. kerületi polgármesteri hivatalban egy név nélkül nyilatkozó munkatárs azt mondta a Hír24-nek, hogy ő is megijedne, ha ilyen levelet kapna, de erre az akcióra a katasztrófavédelem kérte őket. „Az már más kérdés, hogy ők viszont elfelejtették kommunikálni, hogy mi is ez az egész.”

Mi ez az egész?!

„A kötelezett a polgári védelmi szolgálat folyamatos ellátására időbeli korlátozás nélkül vehető igénybe rendkívüli állapot és szükségállapot idején a külön törvényben meghatározottak szerint.” Vagyis ezekben az esetekben, a most összeállított adatbázis szerint mindenkit behívhatnak, ha baj van. Az idézett törvényből kiderül, hogy természetesen szó sincs arról, hogy ha esetleg felrobban a paksi atomerőmű, akkor a paksi polgárok lapátolják majd a radioaktív törmeléket. De egy tiszai árvíz esetén a rókusi lakótelep lakóit simán kivezényelhetik homokzsákot tölteni. A törvény szerint egyébként akár egy rövid kiképzésre is kötelezhetnek bárkit, aki nem mentesül a kötelezettség alól. Sőt. Még esküt is tennie kell a polgári védelmi szolgálat tagjainak, igaz, annak utolsó sorát az ateisták elhagyhatják.

Eskü:

„Én …………… esküszöm, hogy Magyarország természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezésében legjobb tudásom szerint részt veszek. Magyarország polgárai és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme érdekében szolgálati kötelezettségeimet teljesítem. Az emberi életet és méltóságot mindenkor tiszteletben tartom. Esküszöm, hogy minden erőmmel, törekvésemmel, tudásommal Magyarország javát szolgálom.”

(Az esküt tevő egyéni meggyőződése szerint)

„Isten engem úgy segéljen!”

 

Adatkezelés

Sokak szerint ezek mind érthető dolgok, hiszen egy komoly katasztrófa esetén minden segítő kézre szükség van. A hatóságok pedig csak akkor tudnak kellő számú és kellő szaktudással rendelkező embert mozgósítani, ha tudják, miből is lehet válogatni. Az azonban már koránt sem olyan egyértelmű, hogy az így megszerzett adatokat meddig és hogyan tárolják. A listát az önkormányzat elküldi a katasztrófavédelemnek. Így az adatbázissal egyszerre két hivatal is rendelkezhet. Adatvédelmi szakemberek szerint ugyanakkor azért furcsa a lista létrehozása, mert ezek az adataink mind önkormányzati, mind állami adatbázisokban könnyűszerrel elérhetők. „Igaz, egy kicsit dolgozni kell velük.”

Akinek nem kell:

54. § (1) Mentes a polgári védelmi kötelezettség alól:

a) a 18 éven aluli és a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy,

b) a terhes nõ, terhességének megállapításától kezdve,

c) a gyermekét saját háztartásában nevelő anya, a gyermek 6 éves koráig,

d) a gyermekét saját háztartásában egyedül nevelő szülő, a gyermek 14 éves koráig,

e) a szülő, ha 3 vagy ennél több 14 éven aluli gyermekét gondozza,

f) aki a vele közös háztartásban élő, állandó ápolásra vagy gondozásra szoruló egyenes ági rokonát vagy házastársát egyedül látja el,

g) aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, vagy aki egészségi állapota folytán a kötelezettség teljesítésére alkalmatlan.

(2) A polgári védelmi kötelezettségét munkaköre ellátásával, közmegbízatása gyakorlásával teljesíti:

a) az országgyűlési képviselő,

b) az európai parlamenti képviselő,

c) az állami vezető, a vezetői megbízású, valamint feladatköre szerint katasztrófavédelmi feladatot ellátó kormánytisztviselő, köztisztviselő és közalkalmazott,

d) a jegyző,

e) a bíró, az ügyész, a közjegyző, a bírósági végrehajtó,

f) a Magyar Honvédség tényleges és tartalékos állományú, a rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja, e szervek alkalmazottja,

g) az egészségügyi államigazgatási szerv kormánytisztviselője,

h) a kórházi, a járóbeteg- és alapellátást végző orvos és szakképzett szakdolgozó,

i) az állami mentőszolgálat dolgozója, betegszállító szervezet dolgozója,

j) a készenléti szolgálatot ellátó önkéntes és létesítményi tűzoltó, az önkéntes tűzoltó egyesület szaktevékenységet végző tagja,

k) a közfeladatot ellátó ágazati védekezési szervezet tagja,

l) a közüzemi feladatot ellátó létesítmények üzemeltető személyzete,

m) a szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező, hivatását gyakorló pap, lelkész, rabbi.

 

A katonáknak valókat már jegyzik

A nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú férfiak összeírásáról már rendelkezett tavaly év végén a Parlament a honvédelmi miniszter javaslatára – írja a Népszava. Hende Csaba olyan nyilvántartási rendszer kialakítására tett javaslatot, amelyben katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatok szerepelnének.

Bakondi megszólal

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója szerint az új polgári védelmi rendszer két pillérre támaszkodik: az önkéntes és a „köteles” tagokra. Bakondi György szerint az önkéntesek számos megyében működnek már, speciális feladatokat látnak el. Vízi mentők, búvárok, kutyás keresők, hegyi és barlangi mentők tartoznak ebbe a kategóriába. Nemzeti minősítési vizsgát kell tenniük, majd ezt követően pályázhatnak az OKF-nél pénzügyi támogatásra, amelyet eszközbeszerzésre fordíthatnak. A főigazgató Székesfehérváron azt mondta, hogy a köteles polgári védelmi szolgálat kötelező. Egy-egy járvány, nukleáris vagy vegyi baleset, egyéb katasztrófahelyzet esetén az ide sorolt emberek tudását vagy speciális eszközeit használják. Megemlítette, azokat is ide sorolták, akiknek nincs speciális gépe vagy tudása, de egy 40 órás képzést követően a gyakorlati végrehajtásban tudnak segíteni a mentési munkálatokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik