Belföld

Szombattól több fényt kap Budapest

Budapest (budapest, ingyenes, parlament, )
Budapest (budapest, ingyenes, parlament, )

Visszaáll az emelt szintű közvilágítás a fővárosban, több utcában kell fizetni a parkolásért, lemondott a BVK vezére. Emellett egész évben lehet mostantól díszpolgári címet adományozni, a rendőrség pedig támogatást kap a graffitisek elleni hacban. Zajlik az élet a Fővárosi Közgyűlésben.

Újra a régi fényében tündököl szombattól Budapest, ugyanis a korábbi, emelt szinten működik tovább a közvilágítás. Erről csütörtökön egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. július 1-jétől alapszinten végzi a köz- és díszvilágítási szolgáltatást. Ez a korábbi 4150 óra helyett 3990 óra üzemidőt jelent. A közvilágítást azóta nem a megvilágítási szint alapján kapcsolták fel, hanem a közvilágítási naptár szerinti időpontokban, azaz 10 napos ciklusokra pontosan meghatározott időben.

A rendszer rugalmatlansága miatt nyáron előfordult, hogy még világos volt, amikor bekapcsolt a közvilágítás, viharos napokon pedig félhomályban botorkálhattak a budapestiek. A közgyűlés az indoklás szerint azért szavazta le a rendszert, mert mindez közlekedés- és közbiztonsági veszélyek forrása lehet és a megtakarítási lehetőségek nincsenek egyensúlyban a döntés társadalmi hasznosságával.

Több helyen kell fizetni a parkolásért

A változások értelmében a VI. kerületben a Bulcsú utcának a Lehel utca és a Ferdinánd utca közötti szakasza lesz fizetős, ott időkorlát nélkül lehet majd parkolni óránként 400 forintért. A Lehel utcának a Ferdinánd híd és a Bulcsú utca közötti szakaszát szintén időkorlát nélküli várakozási területté nyilvánították.

A XIV. kerületben a Dózsa György út – Vágány utca – Róbert Károly körút – Ajtósi Dürer sor által határolt területen belül 8 és 18 óra között kell a parkolásért fizetni, időtartam-korlátozás nincs. Az Állatkerti körúton és a Gundel Károly úton 480 forint lesz majd egy óra. Az 56-osok terén 320 forint lesz a tarifa, de háromórányi várakozás díjának kifizetése után aznap már nem kell újabb jegyet váltani.

A Hungária körút – Erzsébet királyné útja – Francia út – Kerepesi út – Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor által határolt területen szintén 8 és 18 óra között kell majd fizetni a parkolásért 240 forintot óránként, és ott nem lesz időtartam-korlátozás.

Távozik a városüzemeltetési központ vezérigazgatója

Bán Tamást saját kérésére mentette fel a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön. A vezérigazgató a társaság igazgatósági elnöki posztján folytathatja a munkát. Az egyhangúlag meghozott határozat értelmében Bán szeptember 17-én távozik a posztról, utódjáról október 3-án döntenek.

Az Index úgy tudja, hogy helyére pályáztatás nélkül várhatóan Szarvas Ferenc volt MÁV-vezért nevezik ki október elején. A pályázatatás elmaradását a városvezetés időszűkével magyarázza. Szarvas Ferenc 2010-ben az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) éléről igazolt a MÁV-hoz, ahonnan áprilisban távozott.

Tarlós István főpolgármester az ülés elején tájékoztatta a képviselőket, hogy lemondott posztjáról a BVK igazgatósági elnöke, Fodor István, valamint a testület két tagja, Bienerth Gusztáv és Papp Géza is. A HVG úgy tudja, ennek hátterében az állhat, hogy a holdingot összevonnák a Budapesti Közlekedési Központtal.

A víz is másképpen folyik

Beolvad a főváros szennyvíztisztítási cége a Fővárosi Vízművekbe. Az indítvány célja, hogy a víziközmű-szolgáltatási tevékenységeket ugyanazon szolgáltató lássa el. A megszavazott előterjesztés indoklása szerint a fúziót indokolta, például az, hogy regionális központként lehetőség nyílik hazai és külföldi projektekben való részvételre, pályázatokon való indulásra, ahol a víz- és szennyvízágazati referencia előny vagy feltétel. A beolvadás támogatást jelent a Fővárosi Vízművek 12 milliárd forint összegű tagi hitelének refinanszírozásához, az ahhoz szükséges hitelképesség biztosításához, illetve az adósszolgálattal kapcsolatos kötelezettségekhez, s mintegy 20 százalékos forgalomnövekedést jelent a társaság működésében.

A beolvadás a remények szerint éves szinten 250 millió forintot meghaladó költségcsökkenést eredményez.

Támogatják a BRFK-t a falfirka-háborúban

A Szeretem Budapestet Mozgalom által felajánlott elektronikai eszközöket és ötmillió forint értékű támogatást kap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a falfirkák és a vadplakátolás visszaszorítására.

Tarlós István főpolgármester a rendőrség adataira hivatkozva jelezte, hogy a graffitiket néhány százan készítik, és közülük csak néhány tucatnyian tömegesen. Ha őket kézre kerítik, akár több száz rongálásért is felelősségre lehet vonni egy-egy rongálót.

Hitelt vesznek föl

Tízmilliárd forint hitelt vesz igénybe a fővárosi önkormányzat a jövő évi gazdálkodásához, emellett pedig 25 milliárd forint összegű folyószámla-hitelkeretet nyittat. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes indítványában jelezte, hogy a 2013. évi központi költségvetés fővárost érintő hatásai még nem ismertek, így az ebből fakadó finanszírozási kockázatok kivédése érdekében szükséges egy középlejáratú hitelkeret-szerződést megkötni. A főpolgármester-helyettes 10 milliárd forint összegű, általános önkormányzati finanszírozási célra szóló hitelkeret igénybevételére tett javaslatot.

A banki források szűkösségére hivatkozva öt kisebb összegű (1, 1,5, és háromszor 2,5 milliárd forint) hitelkeretre írnak ki tárgyalásos közbeszerzési eljárást.     Emellett a likviditás folyamatos, biztonságos fenntartása érdekében egy legfeljebb 25 milliárd forintos folyószámlahitelkeret-szerződést is megkötnek. Ennek oka, hogy az önkormányzat költségvetési gazdálkodása, feladatai teljesítése során a beérkező bevételek és a teljesítendő kifizetések ütemezése nem hangolható össze teljes mértékben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik