Belföld

Nemzetközi topon a Szegedi Tudományegyetem

Egy brit és egy spanyol világranglista is a legjobb magyar egyetemek közé sorolta a szegedit.

A legjobb magyarországi egyetem a szegedi universitas – legalábbis a brit QS a világ felsőoktatási intézményeiről készített friss listáján, amely a legjobb 501-550 egyetem közé sorolta a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE), 50 hellyel javítva ezzel helyezését. A spanyol Webometerics-listán pedig 55 hellyel lépett előre az SZTE.

Az egyetem értesítése szerint a leginkább elfogadott toplista a brit QS World University Rankings, amely 2012/2013-as világrangsorában a magyar intézmények közül a Budapesti Corvinus Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet a következő, vagyis az 551-600 közötti csoportba helyezte. Viszont először került fel erre a listára a Debreceni Egyetem: a 601-700. helyre.

Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese szerint a brit listán a jelentős előrelépésben közrejátszhatott, hogy a nemzetközi szakemberek magasabbra értékelték a szegedi oktatók és kutatók tevékenységét, ami nagy súllyal esik latba, hiszen a világ 46 ezer szakembere mondott véleményt. Pál József szerint a kilenc Nobel-díjas tudóssal rendezetett tavaszi Szent-Györgyi Konferencia és a szegedi kutatók konferenciaszereplései szintén hozzájárulhattak az előrelépéshez.

Ami pedig a spanyol listát illeti: azt egy Cybermetrics nevű cég készíti az alapján, hogy az intézmények mennyire „láthatóak” az interneten. A sorrendet befolyásolja, hogy a Google kereső hány, az adott intézményre mutató weboldalt és külső hivatkozást talál, illetve hogy mennyi a publikációkhoz köthető fájlok száma. Ezen a Webometrics-listán a legjobb ötszáz közé került a Szegedi Tudományegyetem – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel együtt. Az SZTE itt az 548. helyről a 493. helyre lépett előre, így 55 hellyel javított pozícióján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik