Belföld

Kiszáradt a Szigetköz: 13 milliárdos projekt a vízért

A Szigetköz és a hullámtér vízpótló rendszerének ökológiai továbbfejlesztésére közel 6,3 milliárd, a Mosoni-Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációra 6,3 milliárd forint támogatást nyert az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A projekt nyitó rendezvényén csütörtökön, Győrben tartották. Németh József, az ÉDUVIZIG megbízott igazgatója elmondta: a természetes folyamatok és az emberi beavatkozások következtében a korábbi természetes állapotok megváltoztak a térségben, a talajvíz szintje lecsökkent, a mellékágak és csatornák kiszáradtak, a vizes élőhelyek területi kiterjedése fokozatosan visszaszorult, a növény- és állatvilág fajgazdagsága csökkent. A beruházások célja, hogy a kedvezőtlen ökológiai folyamatokat megállítsa, és pozitív irányba terelje.

A Szigetköz mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszerének ökológiai továbbfejlesztését a Szabadics Zrt., a Közgép Zrt. és a KÖTIVIÉP B Kft. konzorciuma kivitelezi.

A beavatkozásoktól Németh József kifejtette: a Felső-Szigetközben jól működő hullámtéri vízpótló rendszert akarják Alsó-Szigetköz ágrendszerére kiterjeszteni megelőzve ezzel a további romlását. Az alsó-szigetközi mentett oldalon a Nagy-Duna-meder süllyedése talajvízszint-csökkenést hozott, ezért van szükség vízpótlásra.

A térségben három ponton lesz vízátvezetés a hullámtér és a mentett oldal között. Emellett egyebek között hallépcsőket hoznak létre, amelyek biztosítják a mentett oldal és a Mosoni-Duna között az átjárhatóságot, ami a vízi élőlények szaporodásának fontos feltétele.

A Mosoni-Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációjának kivitelezője a szlovák Doprastav és S. A. és a Dömper Kft.-ből alakult DD konzorcium.

Németh József hangsúlyozta: a rehabilitációs program a térségi önkormányzatok kezdeményezésére jött létre. A projekt 14 községet és 2 várost, Győrt és Mosonmagyaróvárt érinti. A belterületeken a hordalék lerakódását akadályozó és az árvizeket levezető művek létesülnek a községekben, rendezik a partszakaszokat, ahol a későbbiekben sétányokat, kikötőket alakíthatnak ki.

Győrben átépítik a Mosoni-Duna és a Rába partszakaszait, és szűkítik a medret. Mosonmagyaróváron egységes vonalvezetésű partot alakítanak ki. A külterületi beavatkozásokkal pedig hozzájárulnak a tájképi és az ökológiai értékek helyreállításához, továbbá a mezőgazdaság öntözővíz-igényének biztosításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik