Belföld

Kilátás az Öreg Hölgy magasából

Péntektől vasárnapig ingyen nézelődhetünk a szegedi Szent István téri víztoronyban.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Szent István téri víztoronyban Nyílt Napokon várják az érdeklődőket. Pénteken reggel kilenctől ötig, a többi napon tíztől ötig látogathatunk ingyen a toronyba és szemlélhetjük a magasból a várost. Ezen kívül az állandó kiállítások – a szikvíz, a fizika története mellett a „Mosolyogj, Öreg Hölgy!” címmel meghirdetett víztoronyfotózásra beérkezett képekből összeállított tárlatot is megnézhetjük.

A víztorony rövid története

A szegediek által csak Öreg Hölgynek becézett víztorony Zielinski Szilárd alkotása, aki a vasbetonépítés meghonosítója és a Mérnöki Kamara első elnöke volt. Zielinski az 1904-ben elkészült víztorony tartórendszerét és tárolómedencéjét is vasbeton szerkezettel oldotta meg. Magyarországon ekkor még nem létezett működő vasbeton víztorony.

A medence első feltöltése 1904 november 26-án volt. A források szerint az esemény alatt az egész teret lezárták, a toronyban végül csak egyedül Zelinski maradt, ott figyelve munkája gyümölcsét.
Az Öreg Hölgy ezóta üzemel, jelentősebb felújítást először az 1959-60-as években végeztek rajta. Eután 2006 őszén “született újjá” a műemlékké nyilvánított torony, kívül-belül felújítva, és nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt.

A lépcsőn felfelé haladva a toronytörzs “visszaugratott” részén minden irányban kiláthatunk. Feljebb menve, a csigalépcső felvezet a legfelső kilátószintre, ahol a terepszinthez viszonyítottan 41,85 m magasságon élvezhető a panoráma.

A felvezető csigalépcsőt, a medence felett üvegfal határolja, melyen keresztül az alulról megvilágított víztér csodálható meg. A toronyba a helybéli Bánffi István szikvízgyártó gyűjteménye és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei csoportja által gondozott fizikatörténeti kiállítása került. A fizikusok  föld forgását bizonyító Foucault-féle ingát is elhelyezték a toronyban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik