Belföld

Kicsi a kocsi és a tank sincs „teli”

benzin (benzin, )
benzin (benzin, )

Az újabb üzemanyagár emelkedések miatt egyre többen gondolják át a négykeréken történő száguldozást. Főleg akkor, ha a benzinkúton hajtóerő sem kapható.

Érdekes tendenciák mutatkoztak Győrben a MOL újabb, szerdai emelését megelőző napokban. Hétfőn például volt olyan benzinkút városunkban, ahol már reggel kiírta az üzemeltető, hogy: „A 95-ös elfogyott”! Bosszankodó autósok fordítottak hátat így, az egyik legkeresettebb töltőállomásnak, közülük egyik autós ezt írta a Győr24-nek: „Szerintem volt benzin, csak ez is egy aljas üzleti fogás volt, hogy olcsóbban már ne tudjuk megtölteni az autót!” Nos, még az is lehet, hogy olvasónknak igaza van, persze a háttérben számos más tényező is állhat. Például az, hogy a bejelentést követően, azonnal nem készült fel a vállalkozó a rohamra.

Kedden aztán megérkezett az üzemanyag, és a már előbb említett kúton késő estig libasorban álltak a gépjárművek. Az autósok többsége nemcsak itt, hanem városszerte az utolsó pillanatra időzítette a töltést, hogy a szerdai emelkedés előtt teletöltsék a kicsi kocsit. Szerdától ugyanis bruttó nyolc forinttal emelte az olajtársaság a benzin, és négy forinttal a gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Ez azt jelenti, hogy azóta a benzint átlagosan 446 forintos, a gázolajat pedig 444 forintos literenkénti áron tankolhatják a sofőrök.

Az elmúlt hetekben a magas olajár közepette a finomított termékárak is magas szinten álltak be. A múlt hét során a benzin átlagárában ráadásul további 4,9%-os, míg a gázolajéban 0,9%-os áremelkedés volt tapasztalható. Ezeket a kedvezőtlen tendenciákat a forint dollárhoz képesti árfolyama sem tudta ellensúlyozni, aminek hatására a benzin átlagárában,forintban mérve 4,5%-os, a gázolajéban 1,1%-os emelkedés volt tapasztalható.

Nincs mese, nem állunk jól, megfontolandó, hogy kiálljunk-e a garázsból. „Járok inkább biciklivel. Városon belül abszolút versenyképes, nem szennyezem a környezetet, sportolok, na és persze nem kell ezrekért tankolnom” – mondta portálunknak Gábor.

Persze vannak ellenvélemények is: „Ilyen magas árak mellett az a pár forintos emelkedés a pénztárcámban már nem látszik meg. Ezért nem is szoktam az emelés előtti napokban sorban állni. Butaság, hiszen ha egy tele tank esetén kiszorozzuk a nyereséget, rájövünk, hogy annyira felesleges!” – ezt már Ádám mondta a Győr24-nek, aki ugyan spórol, de nem a benzinen.

Hogy a következő emelésre mikor kerül sor azt nehéz megjósolni, hiszen mindent a piaci mozgások alakítanak. Ha jövő héten is magasabb számok mutatkoznak a kutak totemoszlopain már lehet, hogy Ádám is beáll a sorba, hiszen újabb rekordot fogunk dönteni!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik