Belföld

Gyurcsány éhségsztrájkja: nagy éhezés kontra nagy zabálás

Felkerestük a Demokratikus Koalíció elnökét, aki három párttársával vasárnap óta koplal a Parlament előtt. Interjú Gyurcsány Ferenccel.

Hogy vannak?

Vasárnap délben ettem utoljára, most először tör ránk szinte minden percben az éhségérzet és a fáradtság, ráadásul fáj a torkom, mert egész nap emberekkel beszélgetünk. Többen azt mondták, ez a mélypont, de talán holnap már könnyebb lesz, ha ezen átlendülünk.

Niedermüller Péter DK-alelnök a legidősebb önök közt, ő is bírja?

Igen, mindannyian jól vagyunk, egy orvos rendszeresen ellenőrzi az állapotunk.

Milyen a “tájkép” önök körül?

Úgy működünk itt a Parlament előtt, mint egy “politikai agóra”: Úgy két-háromezer ember fordult meg eddig nálunk, és most is öt-nyolcméteres sor áll, hogy az emberek beszélgetni tudjanak velünk.

Milyen emberek?

Sokféle, de a könnyebbség kedvéért megpróbálom tipizálni az ide jövő emberek reakcióit. Egyfelől van, aki azzal érkezik, hogy “gratulálok, bírja ki”, aztán van olyan, aki köszöni, hogy megcsináltuk, és épp most először találkoztam olyannal, aki azt mondta:” először berzenkedtem a dolog ellen, de mostanra megértettem, és megváltozott az álláspontom.”

Ellenvélemény?

Persze, olyan is van, szélsőjobboldaliak, radikálisok, akik néha kiabálnak, de a tömeg általában csitítja őket, próbálja megértetni velük, hogy ez egy békés, nyugodt demonstráció. Eddig egyedül kedden fordult elő, hogy rendőri intézkedés volt: három embert kísértek ki a tömegből, de tudomásom szerint nem állították elő őket.

A Jobbik ma délutánra  ellentüntetést jelentett be a helyszínre, ételosztással egybekötve. Ehhez mit szól?

Kellő derűvel vettem tudomásul. Politikai naivitásnak gondolom, ha azt hiszik, hogy a csülkös bableves ideszálló illatától majd jobban szenvedünk.

A politikai  gegjeiről híressé vált Kétfarkú Kutya Párt pedig “nagy zabálást” hirdetett meg…

2010-ben nagyon tetszettek ezek a választási gegjeik, de most csalódtam bennük, mert gyakorlatilag ugyanazt csinálják, mint a Jobbik. De felőlem akár levetíthetik itt nekünk a “Nagy zabálás” című filmet is, nem vesszük fel ezt kesztyűt.

A Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella pedig úgy reagált: „talán nem kellene ekkora ügyet csinálni egy egyhetes tisztítókúrából”.

Persze, lehet mindent, lehet gúnyolódni, de erre azt tudom mondani: tessék ide idejönni és kipróbálni. Csak vizet és cukor nélküli teát iszunk napok óta, ehhez azért fejben ott kell lenni, hogy az ember bírja.

Többen támadták önöket azzal is, hogy miért az előzetes választási regisztráció ellen tiltakoznak, miért nem mondjuk a kenyéráremelés ellen. Van egyébként a kettőnek köze egymáshoz?

Persze, hogy van, ezt itt többen is magyarázzuk az embereknek szakmai pódium-beszélgetéseken, de ezek nem ütik meg a média ingerküszöbét, csak az, hogy egy volt miniszterelnök éhségsztrájkol, úgyhogy erről eddig egy szó sem jelent meg.

Akkor most elmondaná, hogyan van köze a kenyéráremelésnek az előzetes választási feliratkozás elleni tiltakozáshoz?

Először is az előzetes választási feliratkozással önmagában sérül a szabad választások elve, egy alapvető demokratikus jog, úgyhogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Ugyanis az előzetes regisztráció egy politikai manipulációval azt teszi lehetetlenné, hogy az emberek elküldjék a kormányt választáskor. Másfelől maga a választás arról is szól, hogy  milyen társadalmi problémákat akarunk megoldani, mire fordítunk pénzt, milyen társadalmi csoportokat támogatunk. A mostani kormány bevallottan a középosztályt akarja támogatni, ezzel kizárva a szegény rétegeket, miközben szerintem fenyegető a szociális válság. Ilyen módon van köze a tiltakozásunknak a kenyéráemeléshez, mert ez alapján azért is küzdünk, hogy az emberek megfelelő élelemhez, oktatáshoz, szociális és egyéb más ellátáshoz juthassanak.

Korábban azt mondták, az éhségsztrájkj szombaton délután három órakor ér véget, amikorra egy nagygyűlést hirdettek meg a Batthyány örökmécsesnél. A Parlament elől egyből oda mennek?

Igen.

Lehet így gyűlést, beszédet tartani?

Nem akarom sajnáltatni magunkat, de ha az kell hozzá, akkor az utolsó erőnket is összeszedjük. Szeretném, ha egy erőteljes csapat képét nyújtanánk az oda eljövő embereknek. Úgy gondolom, tartozunk nekik ennyivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik