Belföld

Száz oldalon több mint száz fotó a Hiemer-ház újjászületéséről

A hat éven át tartó munkálatok gyümölcseként megszületett egy új kiadvány, amely a kezdetektől napjainkig izgalmas fotókon kíséri végig a rekonstrukció történetét.

A Hiemer-ház Székesfehérvár egyik legizgalmasabb épülete, évszázadokon keresztül együtt élt, változott a belvárossal. Számos funkciót töltött be, majd leromlott állagának köszönhetően hosszú időre, csaknem két évtizedre bezárták a házat. Az épületegyüttes omladozó falakkal, kitört ablakokkal, ajtókkal, gondozatlan udvarral éktelenkedett a város szívében, míg 2005-ben végre elkezdődhetett a teljes körű felújítás, melynek fontosságát senki sem kérdőjelezte meg. Pályázatírók, tervezők, mérnökök, építőmesterek és sok más közreműködő fél munkájának eredményeként 2011 őszén átadták a Hiemer-ház felújításának utolsó, harmadik ütemét, ezzel befejeződött a rekonstrukció.

Már a beruházás befejezése előtt felmerült annak ötlete és igénye, hogy a nagyszabású munkálatok méltó megkoronázásaként egy könyvet jelentessenek meg a Hiemer-ház múltjáról és jelenéről. Az újjászületés történetét többségében székesfehérvári fotóművészek, sajtófotósok munkáiból álló, körülbelül ezer darabos fotótár őrzi, melyből a legszebb alkotásokat válogatták ki a szerkesztők. Láthatunk egyes épületrészeket régi és megújult állapotukban, túlnyomó többségében azonban a jelenlegi, szemet gyönyörködtető tereket, termeket, szobákat ábrázolják a fotók. A szerkesztők arra is ügyeltek, hogy a kiadvány szövegezése ne csak a professzionális szakmaiságot tükrözze, hanem legyen érthető mindenki számára.

A Házasságkötő teremben rendezett ünnepélyes bemutatón Égi Tamás alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta: „Nagyon mélyről indultunk és nagyon magasra jutottunk a Hiemer-ház felújítása kapcsán! Székesfehérvár ékköve szimbolizálja mindazt, ami fontos és értékes számunkra, a tiszteletet városunk történelmi múltja iránt és az összefogás erejét! Önkormányzati ciklusokon átívelő, közös álmunk valósult meg, melyről világos képet kaphatnak az olvasók, akik fellapozzák az új kiadványt!” Égi Tamás köszönetét fejezte ki a fotók készítőinek, a Városfejlesztési Kft-nek és a könyv szerkesztőinek, hogy szakértelmükkel hozzájárultak a kiadvány megjelentetéséhez.

A Hiemer-házzal kapcsolatos kutatásokban és az épület felújításában a kezdetektől részt vett Koch Péter építész-tervező, aki kiemelte: „Szeretem ezt a házat, szeretem ezt a várost; – össze tudott tartani embereket, igazi közösséggé formálva azokat. Nemzedékeken, évszázadokon átívelő építészeti labirintus, rendkívül vegyes és organikus épületegyüttes, mégsem fog soha divatja múlttá válni – ezt lefogadom! Tervezési munkáim közül ez tartott legtovább. Életem, gondolataim egy jelentős szakaszát uralva olyan nyomot hagyott bennem, amire már most nosztalgiával gondolok, noha alig ért véget a kivitelezés. A Hiemer könyv egy ízelítő abból a hatalmas szépségből, mely büszkévé tesz engem is, hogy ilyen építészeti örökségben, ilyen emberekkel dolgozhattam.”

A könyv szerkesztésében munkatársaival együtt közreműködött Posch Ede, aki az ünnepségen is bemutatta munkájuk gyümölcsét. Hangsúlyozta: „Betűk, képek, újságok, kiadványok körében forgó embernek mindig ünnep egy könyv megjelenése, ha valamicske része volt létrejöttében. Olyasmi ez, mint egy szeretettel várt gyermek születése. Minden “hozzátartozó” türelmetlenül, egyre növekvő izgalommal várja a nagy eseményt, az új jövevény érkezését, és persze, nyomban látni szeretné, milyen lett, megvan-e mindene? Remélem, nem az elfogultság beszél belőlem, ha azt mondom, szép könyvet adhatunk az olvasók kezébe! Ajánljuk szeretettel mindenkinek, aki szereti Székesfehérvárt!”

„A Hiemer-Font-Caraffa-ház újjászületése” című kiadvány megvásárolható a Fehérvári Ajándékboltban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik