Belföld

Minden a sajtról szól a Rábaközben

sajt (sajt, )
sajt (sajt, )

A Sajtünnepen legalábbis biztosan, melyet hétvégén rendeznek Vitnyéd-Csermajorban.

Wellner Andrea, az esemény főszervezője elmondta, hogy a sajtünnep valójában már pénteken megkezdődik, ám az első nap a szigorúan szakmai programoké. Ekkor tartják a sajtversenyt is, amelynek eredményhirdetése azonban már a szombati programok része.

Szombaton a reggeli órákban fúvószenekari koncerttel indul a rendezvény a Vitnyédhez tartozó tangazdaságban, majd a fesztivál hivatalos megnyitója után hirdetik ki, melyik sajtot találta a legjobbnak a zsűri.

A részletes program és a rendezvény tudnivalói itt megtalálhatók!

Eddig mintegy félszáz nevezés érkezett a megmérettetésre. Külön versenyeznek a kemény és félkemény, a lágy és féllágy, az ömlesztett, valamint a juh- és a kecskesajtok.

A rendezvényen sajtlovagokat avatnak azok közül, akik a legtöbbet tették a sajtos szakmáért, illetve a sajt jó hírét keltették, majd a sajtkóstolók során az ország legnagyobb (száradás után mintegy nyolcvankilós) Pannónia sajtját is megízlelheti a közönség. Egy szakmai rendezvényen azt vitatják meg, mi a tej, a tejtermékek és a sajtok szerepe a magyar gasztronómiában.
A hagyományőrző bemutatók és népzenei koncertek mellett helyet kapott a programban tejivó verseny is – közölte Wellner Andrea, aki felidézte, hogy a korábbi években a tejtusa megnyerésére másfél literes fogyasztással volt esély.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik