Belföld

Kétszer szólaltak meg a veszélyhelyzetet jelző szirénák Székesfehérváron

Tényleges veszélyhelyzet nem állt fenn, csupán a külső védelmi tervet gyakorolták a szakemberek, az esetleges veszélyhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében.

A felső küszöbértékű üzemekkel rendelkező települések önkormányzatai – ilyen Székesfehérvár is a Flaga Gáz Kft. működése miatt – külső védelmi terv készítésére kötelezettek, amely rendelkezésre áll. Ezt háromévente teljeskörűen, évente pedig részlegesen gyakorolják is a szakemberek.

Szeptember 12-én, szerdán Székesfehérváron ismét sor került egy katasztrófavédelmi gyakorlásra. A nap folyamán tűzriadó-gyakorlatot tartottak Székesfehérvár oktatási intézményeiben, és elrendelték a katasztrófa-riadót is – ekkor következett be a feltételezett veszélyhelyzet a Flaga Gáz Kft. telephelyén.

Cser-Palkovics András polgármester, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke, valamint Magosi Lajos tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tartottak reggel eligazítást. Mint elmondták, az ilyen veszélyhelyzetekre kötelessége felkészülni egy olyan nagyvárosnak és megyeszékhelynek, mint Székesfehérvár. Városunk lakói nyugodtak lehetnek, nagy szakértelemmel és elhivatottsággal előkészített és végrehajtott külső védelmi tervünk van. Mint kiemelték, a hangsúly a megelőzésen van.

Az eligazítást követően a gyakorlati végrehajtási helyszínekre vonultak a közreműködők. A programban a Sóstó Ipari Park és a Vásárhelyi úti lakótelep területe, valamint a város nevelési és oktatási intézményei voltak érintettek.

Az oktatási intézményeket érintő katasztrófavédelmi riadó során a tanárok vezetésével két perc alatt kellett teljesen kiüríteni a iskolákat,  majd az épület előtt a tanulókat felsorakoztatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik