Belföld

Importboroktól vidul majd a kispénzű magyar

szüret (szüret, )
szüret (szüret, )

A fagy és az aszály is pusztította a szőlőt, ennek ellenére bizakodó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

A tavalyi 2,5 millió hektoliter után – a szélsőséges időjárás miatt – az idén már 2 millió hektoliteres bortermés is szép eredmény lenne – mondta el Horváth Csaba szerdán, a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A főtitkár megjegyezte: a borvidékek között jelentős különbségek lehetnek, hiszen azokon az ültetvényeken, amelyeket a téli fagy sújtott, a tavalyi termés harmada is jó eredménynek számít, míg a fagytól és részben az aszálytól is mentes területeken a tavalyi szint körül alakul a hozam.

Mindent egybevéve jó minőségű az idei szőlőtermés, de az olcsóbb borokból várhatóan olasz importra szorul az ország. Azt azért megjegyezte: nem feltétlenül jó dolog az, ha a választékbővítés és a kereskedelmi viszonosság által diktált mennyiségen felül bort kell behozni.

A főtitkár arról is beszélt, hogy az államnak versenyképes gazdasági feltételekkel kellene segítenie a bortermelőket, akiknek pedig az a feladatuk, hogy versenyképes borokat állítsanak elő az asztali kategóriában is.

Horváth Csaba szerint a fő szüret szeptember végére befejeződik, de egyes helyeken a későn érésű fajták szüretelése csak ezután következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik