Belföld

Horogkeresztet vésett szerelme hátába

A közelmúltban indult sorozatunkban olyan bűncselekményeket idézünk fel a távoli és a közel múltból, amikor védtelen nőre támadt gyilkosuk.

Horogkeresztes gyilkosként emlegették a tettest az újságokban. Hogy miért, az a későbbiekben kiderül. De azt már szinte senki nem tette hozzá: az emberöléshez semmi köze nem volt a politikai meggyőződésének, a féltékenységből táplálkozó harag vált olyan gyűlöletté, ami a különös szadizmussal elkövetett kivégzésbe torkollott.

Italtól durvult a henteslegény

A korábban kétszer büntetett A. Péter Kalocsán dolgozott hentesként. Rövidebb párkapcsolatai után 2007 tavaszán beleszeretett I. Gyöngyvérbe. De mégis, milyen szerelem volt ez? Ugyanis a fiú – aki egyébként többször megcsalta a lányt – gyakran féltékenykedett, pedig erre Gyöngyvér nem adott semmilyen okot. A viták gyakran veszekedésbe csaptak át, a fiú különösen akkor durvult el, ha leittasodott. Ilyenkor szórakozóhelyeken is hangoskodott, másokkal agresszíven viselkedett, és ezt a lány nehezen viselte. (Egyébként Pétert korábban éppen botrányt okozó magatartása miatt ítéltek el kétszer is.)

A szerelmesek 2008 végén rövid ideig együtt éltek a fiú édesapjának kalocsai lakásában, ahonnan Péter 2009 februárjában albérletbe költözött. Ezt az albérletet aztán saját ízlése szerint rendezte be. Náci jelképek kerültek a falra, horogkeresztes karszalagja is volt, önvédelmi célra két kést rendelt a nemzetiszocialista, neonáci eszmék iránt érdeklődő fiú, aki a számítógépén is tárolt náci ideológiát hirdető írásokat, képeket. Hogy mik is voltak ezek között? Például egy olyan videofelvétel, amelyen két orosz neonáci egy kaukázusi embert lefejez.

Öngyilkosság helyett szerelmére támadt

Bár a fiú elköltözött, a szerelmesek naponta találkoztak, de kapcsolatuk továbbra sem volt zavartalan. A lány el is határozta, szakít szerelmével. Megismerkedett egy másik fiúval, akivel hamarosan találkozott. Amikor ezt Péter megtudta, Budapestre utazott, ahol elgondolkodott öngyilkosságon is, de – mint később elmondta – még ahhoz is gyáva volt.

A szakítás estéjén a fiú albérletébe hívta Gyöngyvért, és lerészegedve, féltékenységi indulatában, egy tőrrel a védekezni próbáló lányt hasba szúrta. Majd újabb szúrást mért a lány hátára, aki a földre rogyott. A fiú ezután a lányt felemelte az ágyra, kétszer megütötte, és több metszéssel átvágta a sértett nyakát. Le akarta vágni a fejét, de ez nem sikerült. Ezt követően a már halott, hason fekvő lány hátán a másik, úgynevezett túlélő késével, több vágással egy horogkeresztet formáló, és még számos más sebet ejtett.

Majd megrendezte a megdöbbentő „temetést”. A falon lévő horogkeresztes zászlót leszedte (amit egyébként a szintén neonáci nézeteket valló lány hímzett a fiúnak!), ezzel a holttestet letakarta, és egy szőnyeget is ráterített. Később apjával együtt bement a Kalocsai Rendőrkapitányságra, ahol beismerő vallomást tett.

Ítélet: életfogytiglan, de minimum 30 év

A Szegedi Ítélőtábla – súlyosítva az I. fokon eljáró bíróság ítéletét (ez 15 év fegyház volt) – életfogytig tartó fegyházat szabott ki a gyilkosra azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra legkorábban 30 év letöltése után szabadulhat.

Többek között azért döntöttünk a büntetés súlyosítása mellett, mert egyre agresszívabbá válik a társadalom, eldurvulnak hazánkban is a bűncselekmények, akárcsak a világ más pontjain. Az agresszivitás ellen nagyobb szigorral kell fellépnie az egész társadalomnak, így a jogalkalmazó bíróságnak is.” – mondta el az ítélet indoklásában dr. Hegedűs István, a Szegedi Ítélőtábla büntető tanácsának tanácselnöke.

Mivel a büntetésbe beleszámít az előzetes letartóztatásban töltött idő is, Péter leghamarabb 27 év múlva léphet ki a fegyházból. Akkor 2039-et mutat majd a naptár. Talán még meg sem született az a börtönőr, aki kinyitja neki a kaput…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik