Belföld

Állami kitüntetést vett át Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vett át szerdán Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök a Parlamentben; az augusztus 20. alkalmából adományozott elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át.

A megyés püspöknek a Magyar Katolikus Rádió működésének megszervezéséért, valamint a Katolikus Karitász elnökeként a rászorulók és elesettek támogatásáért végzett munkája elismeréseként adományozta a kitüntetést Áder János államfő Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára.

A méltatásban elhangzott: Spányi Antal munkásságát a következetesség és a nyitottság jellemzi, „következetesen képviseli Krisztus tanítását mai globalizált, multikulturális világunkban, mely szívesen válogat a maga kényelmére az értékek között”.

Mindennapi tevékenységében mindig nyitott a párbeszédre, mindenkit meghallgat, mindenkire képes odafigyelni. Azokkal is megpróbál szót érteni, akikkel egyébként nem ért egyet. Bátran használja a párbeszédnek a katolikus egyházban kevésbé hagyományos eszközeit: megnyitja a püspökség kapuját az örökségvédelmi és kulturális napok keretében, az egyházmegyei múzeum elismertsége pedig nem csak a szakmában jelentős – hangzott el.

Spányi Antal, megköszönve a kitüntetést, kiemelte: minden lehetséges módon szeretné szolgálni „Szent István és Mária országát”, és szeretné szolgálni azt a népet, amely ezer éve Krisztus útját járja. Hozzátette: a kitüntetés közösségi munka eredménye a Magyar Katolikus Rádiónál és a Katolikus Karitásznál egyaránt.

Ajánlott videó