Belföld

Tudjuk, mit hordasz idén ősszel

divat (divat, )
divat (divat, )

Ha magunkra kapunk egy military stílusú blézert, vagy éppenséggel egy virágmintás nadrágba bújunk bele, biztosan nem lövünk mellé az idei szezonban. Ám egy bordó szövetkabáttal – feldobva egy pár bőrkesztyűvel a hűvösebb napokon – ugyancsak trendinek számítunk az őszi-téli hónapokban.

Zsálya, camel, meggy, gesztenye, olívazöld és algazöld – ezek a színek uralják az idei őszi-téli szezont. Legalábbis a Magenta legújabb kollekciója szerint, amelynek 64 szettjét a divatcég a napokban vonultatta fel a Bazilika lábánál. Mivel az FN24 is a helyszínen volt, így elsőkézből értesülhetett arról, milyen alapanyagok, motívumok és kiegészítők hódítanak a szezonban.

Bőr, de nem domina szett

Ami a legfontosabb alapanyagokat illeti, a muszlin és a szatén lesz jellemző, de megtartotta erős pozícióját a csipke, amelyet szoknyaként, ruhaként vagy ballonkabáttal is viselhetünk. Reneszánszát élik a természetes anyagok, mint a szőrme és a bőr. Egy bőrszoknya (mint például a térdig érő ceruzaszoknya) vagy egy megfelelő fazonú átmeneti kiskabát beszerzése mindenképpen ajánlatos a szezonra. „A lényeg a mértékletesség, ne vigyük túlzásba a bőrruhák viselését, mert könnyen dominaként festhetünk” – tanácsolja az FN24 olvasóinak Érchegyi Xénia stílustanácsadó. A nőies vonalat követve viszont megmarad a nyár nagy slágere a peplum (a szoknyák és ruhák derékrészét finoman körülölelő fodros rátét), valamint a földig érő, pliszírozott szoknya.

Az őszi-téli trendirányzat mindemellett „behozta” a túlméretezett, kötött pulóverruhákat, a maxiszoknyákat, illetve a fényes anyagok használatát. A rövidebb fazonú, kötött pulóvereket szoknyával vagy leggingsel párosíthatjuk, hosszabb ruhaként pedig boka- vagy térdcsizmával. A fémes csillogást idén a bronz, ezüst és arany adja meg, de ebben is igyekezzünk visszafogottságra törekedni. Mindenesetre, nyugodt szívvel választhatjuk a Magenta színösszeállításán kívül a burgundi és bordó árnyalatú, kobaltkék, valamint méregzöld ruhadarabokat is a szezonra, ezek ugyancsak slágerszínek lesznek.

Sapka helyett mondd: kalap

Motívumok terén – nadrágokon, szoknyákon és a felsőkön egyaránt – hódít a virágminta és a barokkos mintázat, amely különösen feldobta a Magenta kollekciójának „kis fekete” ruháit. Sőt brit hatásra a kockaminta is „beszökött”. Számtalan fajtája jelent meg a kifutókon, de attól se ódzkodjunk, hogy elővegyük a szekrényünkből a színes, játékos, retro mintájú ruhadarabokat.

A kiegészítők közül az aktatáskára hajazó retikülökkel, úgynevezett „orvostáskákkal”, vállon átvethető kistáskákkal, XXL-es táskákkal, valamint clutch-okkal (anyagok terén a bőr, szőr és steppelt egyaránt jöhet), bőrkesztyűkkel, valamint különleges kalapokkal dobhatjuk fel az őszi-téli ruhatárunkat. „A kötött sapkák helyett idén ugyanis kalap kerül a fejekre. Elegáns öltözékhez jól passzol egy filc, sportosabb napokra pedig egy bőr fejfedő. Utóbbiból akár egy baseballsapka fazonút is beszerezhetünk” – ajánlja stílustanácsadónk.

Ékszerek közül bátran hordhatunk feltűnő darabokat, nyaklánc helyett pedig akár gallérékszert is. Érdemes beszerezni egy minőségi bőrkesztyűt a hidegebb napokra, amely lehet akár rövid, akár egészen könyékig erő. Ha cipő, akkor pedig a fűzős, férfias, papucscipő, telitalpú bokacsizma, szegecses bakancs vagy éppenséggel a fémorrú körömcipő tökéletes választásnak bizonyul a szezonra.

Bécsi divathét magyar márkákkal

Szerdától a divat fővárosává válik Bécs, ahol osztrák és nemzetközi dizájnerek mutatják be legújabb kreációikat az MQ Vienna Fashion Week12 keretében. A divat és stílus szerelmesei megcsodálhatják többek között Sabine Karner feminin estélyi és egyszerű menyasszonyi ruháit, Michel Mayer kollekcióját. A Kayiko luxusmárka az őszi-téli trendre avantgárd dizájnerdarabokkal és kiegészítőkkel rukkolt elő, míg a Callisti márka extravagáns, kifinomult divatot kínál egy leheletnyi glamourral és klasszikus stílussal ötvözve. Az osztrák mellett nemzetközi dizájnerek is felvonultatják majd legújabb kreációikat a MuseumsQuartier divatsátrában. Magyarországot a NUBU, az Artista és az Aquanauta képviseli az osztrák fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik