Belföld

Kiszáradt a föld: a héten jelentős csapadék is hullhat

Az elmúlt időszak csapadékmentes, nyárias időjárása nyomán sok víz hiányzik a talaj felső rétegeiből, de az előrejelzések szerint a hét közepén már számítani lehet jelentősebb mennyiségű esőre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a honlapján azt írta: az elmúlt héten területi átlagban jelentős mennyiségű eső nem hullott, csak kisebb körzetekben mértek 5-10 milliméter csapadékot. Napos, nyárias idő volt jellemző, emiatt továbbra is sok víz hiányzik a talaj felső rétegeiből.

A vízhiány a 0-50 centiméteres rétegben 69-95 milliméter, 0-100 centiméter között 136-184 milliméter között változik. A talajnedvesség értéke is országszerte nagyon alacsony, az Alföld nagy részén a felső 50 centiméteres rétegben csupán 15-20 százalék között alakul, de a legnedvesebb Alpokalján, illetve az Északi-középhegységben is csupán kevéssel 40 százalék felett van – írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint a hét közepén már egy erősebb hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, és többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A jelenlegi számítások szerint már területi átlagban is jelentősebb mennyiségű csapadékra van kilátás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint a hét elején még kitart a 30 fok körüli meleg, de a hét közepére megérkezhet az enyhülés, csütörtökön a legtöbb helyen már csak 15-20 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik