Belföld

Függöny fel: fogynak a színház bérletek!

Néhány hetes szünet után, újra kezdődnek a próbák, és a szenzációs előadások. A Győri Nemzeti Színház kedden, a díszletek között, megtartotta évadnyitóját.

A teátrum Nagyszínpadán ismét megtelt a nézőtér, ezúttal azonban nem a színházbarátok, hanem maguk a művészek és a műszaki munkatársak foglaltak helyet a vörös székekben. Az évadnyitó társulati ülésen elsőként Simon Róbert Balázs köszöntötte a színház tagjait. Az alpolgármester elmondta, Győr legnagyobb intézménye a teátrum, mely éves szinten 1,5 milliárd forintos költségvetéssel bír. „A költségvetés három alappilléren nyugszik, az önkormányzati támogatáson, a saját bevételeken és a 600 millió forintos állami normatíván. A színház vezetősége rendkívül jól, költséghatékonyan végzi munkáját, ezt bizonyítja az is, hogy erre az évre 50 millió forintot tudtak megtakarítani, amelyből többek között a 30 éves színpad felújítását is elvégezhették. Ez persze nem jöhetett volna létre, ha nincsenek olyan népszerű darabok a palettán, mint az elmúlt időben!” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Forgács Péter a szakmai sikerekről beszélt, hiszen a nyáron a győri csapat is fellépett a Szegedi Szabadtéri Játékokon, az előadás pedig azóta is nagyon sok pozitív kritikát kapott. „Hihetetlen sok munka volt a Jekyll és Hyde-ban mindenki részéről, a szegediek már érdeklődtek, hogy mikor térünk vissza. Európai szintű produkció született” – mondta a direktor az évadnyitón. Majd hozzátette, hogy ami most a legfontosabb az a bérleteladás, ennek ügyében is nagyon jól áll a színház. Hiszen ezidáig már több állandó tikettet adtak el, mind az ezt megelőző évben, és október 19-ig ez a szám csak tovább emelkedhet. „A jegyértékesítési rendszert is modernizáltuk, a nézőknek ugyanis már van arra is lehetőségük, hogy kinyomtassák otthon a megváltott jegyeket, a rajta található vonalkóddal pedig érvényesíteni tudjuk a beléptetést. Így megszűnik a sorban állás a pénztáraknál” – tette hozzá az igazgató.

A pozitív híreknek pedig soha nincs vége, ha a színházról van szó, hiszen ebben az esztendőben újra elnyerte a nemzeti minősítést a teátrum, amit Forgács Péter elmondása szerint nem is olyan egyszerű megszerezni, hiszen számos kritériumnak kell megfelelnie az intézménynek. A színészeknek például workshop-okra kell járniuk, a színháznak külföldi előadásokat is kell fogadnia az intézmény falain belül, sőt vidéki fellépéseket is kell vállalnia a csapatnak.

Forgács Péter végezetül bemutatta a társulat új tagjait, azt a négy művészt, akik tovább öregbíthetik a színház jó hírét. Így városunkba szerződött Silló István, vezető karmester; Érsek Obádovics Mercédesz, színésznő; Balogh Eszter, karigazgató; és nem utolsó sorban Egressy Zoltán, József Attila-díjas író, aki dramaturgként fog közreműködni a műsorra tűzött darabokban. Aki esetleg nem ismerné Egressy Zoltánt, nos annak csak annyit előjáróban, hogy az ő tollából pattant ki a Portugál című komédia, mely több mint 100 előadást megért már városunkban, és sikertörténete ebben az évadban is folytatódik, hiszen műsoron maradt…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik