Belföld

Függöny fel: fogynak a színház bérletek!

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2012. 09. 11. 19:23

Néhány hetes szünet után, újra kezdődnek a próbák, és a szenzációs előadások. A Győri Nemzeti Színház kedden, a díszletek között, megtartotta évadnyitóját.

Győri nemzeti Színház (Győri nemzeti Színház)

A teátrum Nagyszínpadán ismét megtelt a nézőtér, ezúttal azonban nem a színházbarátok, hanem maguk a művészek és a műszaki munkatársak foglaltak helyet a vörös székekben. Az évadnyitó társulati ülésen elsőként Simon Róbert Balázs köszöntötte a színház tagjait. Az alpolgármester elmondta, Győr legnagyobb intézménye a teátrum, mely éves szinten 1,5 milliárd forintos költségvetéssel bír. „A költségvetés három alappilléren nyugszik, az önkormányzati támogatáson, a saját bevételeken és a 600 millió forintos állami normatíván. A színház vezetősége rendkívül jól, költséghatékonyan végzi munkáját, ezt bizonyítja az is, hogy erre az évre 50 millió forintot tudtak megtakarítani, amelyből többek között a 30 éves színpad felújítását is elvégezhették. Ez persze nem jöhetett volna létre, ha nincsenek olyan népszerű darabok a palettán, mint az elmúlt időben!” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Forgács Péter a szakmai sikerekről beszélt, hiszen a nyáron a győri csapat is fellépett a Szegedi Szabadtéri Játékokon, az előadás pedig azóta is nagyon sok pozitív kritikát kapott. „Hihetetlen sok munka volt a Jekyll és Hyde-ban mindenki részéről, a szegediek már érdeklődtek, hogy mikor térünk vissza. Európai szintű produkció született” – mondta a direktor az évadnyitón. Majd hozzátette, hogy ami most a legfontosabb az a bérleteladás, ennek ügyében is nagyon jól áll a színház. Hiszen ezidáig már több állandó tikettet adtak el, mind az ezt megelőző évben, és október 19-ig ez a szám csak tovább emelkedhet. „A jegyértékesítési rendszert is modernizáltuk, a nézőknek ugyanis már van arra is lehetőségük, hogy kinyomtassák otthon a megváltott jegyeket, a rajta található vonalkóddal pedig érvényesíteni tudjuk a beléptetést. Így megszűnik a sorban állás a pénztáraknál” – tette hozzá az igazgató.

Győri nemzeti Színház (Győri nemzeti Színház)

A pozitív híreknek pedig soha nincs vége, ha a színházról van szó, hiszen ebben az esztendőben újra elnyerte a nemzeti minősítést a teátrum, amit Forgács Péter elmondása szerint nem is olyan egyszerű megszerezni, hiszen számos kritériumnak kell megfelelnie az intézménynek. A színészeknek például workshop-okra kell járniuk, a színháznak külföldi előadásokat is kell fogadnia az intézmény falain belül, sőt vidéki fellépéseket is kell vállalnia a csapatnak.

Forgács Péter végezetül bemutatta a társulat új tagjait, azt a négy művészt, akik tovább öregbíthetik a színház jó hírét. Így városunkba szerződött Silló István, vezető karmester; Érsek Obádovics Mercédesz, színésznő; Balogh Eszter, karigazgató; és nem utolsó sorban Egressy Zoltán, József Attila-díjas író, aki dramaturgként fog közreműködni a műsorra tűzött darabokban. Aki esetleg nem ismerné Egressy Zoltánt, nos annak csak annyit előjáróban, hogy az ő tollából pattant ki a Portugál című komédia, mely több mint 100 előadást megért már városunkban, és sikertörténete ebben az évadban is folytatódik, hiszen műsoron maradt…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.