Belföld

Az „oligarcha-vizsgálóbizottság” sem jöhet létre

A Jobbik által felállítani kezdeményezett „oligarcha-vizsgálóbizottság" sem jöhet létre az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának keddi döntése értelmében.

A Jobbik még májusban kezdeményezte a „Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító” országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását; ezt a többi ellenzéki párt képviselője is támogatta aláírásával.

Az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége – az MSZP-s képviselők által kezdeményezett, földpályázatokat vizsgáló bizottság elutasításához hasonlóan – ezúttal is az országgyűlési törvény által támasztott feltétekre hivatkozva nem szavazta meg a tárgysorozatba vételt. A jobbikos, MSZP-s és LMP-s képviselők támogatták a testület létrehozását.

Míg a korábban hatályos szabályozás szerint a vizsgálóbizottság létrehozásának egyetlen feltétele a képviselők egyötödének támogatása volt, addig az új országgyűlési törvény már azt is kiköti, hogy ilyen testület csak az Országgyűlés ellenőrzési feladatkörében felmerülő, közérdekű, interpellációval, kérdéssel és azonnali kérdéssel nem tisztázható ügy megvizsgálására hozható létre; nem jöhet létre vizsgálóbizottság egyedi jogi felelősség megállapítására, továbbá olyan ügyben, amely az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék vagy az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, illetve nem terjedhet ki a vizsgálat döntés előkészítésének szakaszában lévő ügyre és folyamatban lévő büntető, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárási ügyekre.

A vitában a javaslat egyik előterjesztője, a jobbikos Gyöngyösi Márton azzal érvelt: az utóbbi két évben nem volt olyan hét, amikor a sajtó ne adott volna hírt a „Fidesz-közeli korrupciós botrányokról”. Felmerül az a gyanú, hogy közbeszerzések révén juttattak Fidesz-közeli cégeket megrendelésekhez – jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy a Közbeszerzési Értesítő szerint 2010 májusa és 2011 decembere között a „Simicska Lajos irányítása alatt álló Közgép” a közbeszerzési piac egyötödét uralta.  Az ülésen elnöklő fideszes Papcsák Ferenc, a bizottság alelnöke erre reagálva arra figyelmeztette a jobbikos képviselőt, hogy kijelentései alkalmasak a rágalmazás büntető törvénykönyvi tényállásának kimerítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik