Belföld

A nőknek tényleg a fakanál mellett van a helyük?

Varga-mem-2(960x640).jpg (varga istván, )
Varga-mem-2(960x640).jpg (varga istván, )

Képviselőnőket kérdeztünk az egyenjogúságról, illetve arról, hogy szerintük valóban megszűnne-e a családon belüli erőszak, ha a lányok, asszonyok négy-öt gyereket szülnének. Videó.

A történet onnan indul, hogy az Országgyűlés hétfő éjjel tárgyalta azt a népi kezdeményezést, miszerint legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családi belüli erőszaknak. Végső döntés ugyan még nem született az ügyben, a parlamenti vita azonban igencsak érdekesre sikeredett. A Fidesz vezérszónoka több olyan kijelentést tett, melyből felsejlik, szerinte a nők legfontosabb dolga a gyermeknevelés, utána jöhet csak az önmegvalósítás. Varga István azóta központi téma lett a világhálón, spontán tüntetést is szerveztek ellene.

Nézeteiről női politikusokat kérdeztünk:

A témáról az FN24 Álláspont rovatában két vélemény is született.

A „Varga úr, nincsenek nekem nagy vágyaim!” című írás női szemmel reagál a képviselő gondolataira.

A „Varga István, a rettegő félázsiai” című pedig ugyanerről a témáról szól, csak férfiszemmel.

A Kettős Mérce blog kigyűjtötte a legsúlyosabb mondatokat a vitából. Ebből idézünk:

Varga István, Fidesz:
„Az asszonyoknak, a hölgyeknek és különösen a fiatal hölgyeknek a legfontosabb hivatásuk az, hogy gyereket szüljenek. Emellett természetesen, ha mindenki a két-három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, és mindenki boldog lesz, ezt követően mindenki megvalósíthatja saját magát, és különböző helyeken kell dolgozni.”

Varga István, Fidesz: 
„Talán vissza kellene állítani a családnak, a gyermekvállalásnak a rangját és szerepét. Talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé, és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.”

Karvalics Ottó, KDNP:
„Úgy gondolom, a nőknek megvan a lehetőségük arra, hogy kiteljesítsék magukat, de talán vissza kellene menni a családhoz, a család fogalmához. Talán 44 évi házasság után azt tudom mondani, hogy lehet erőszak nélkül élni, és úgy gondolom, hogy ez nem is jogi kérdés elsősorban, hanem hosszabb távon morális kérdés, hogy példát tudunk-e mutatni. Inkább azt tanácsolnám mindenkinek, hogy a családok, a családban élők mutassanak példát, hogy hogyan lehet normálisan élni, és akkor talán kevesebb lesz az erőszak, kevesebb lesz az, amire valóban azt mondom, hogy egy elhibázott oktatási rendszer egy rossz értelemben vett női megmutatás hozott be a családba.”

Szávay István, Jobbik:
„A nagy női jogvédelem közepette, a jogokért való harcolás közepette a mondanivalójuk sokszor átcsapott egyfajta férfigyűlöletbe, egyfajta női felsőbbrendűség kifejezésébe.”

Egy ismeretlen fideszes bekiabálása:
„Ha így gondolkodtok, kihalunk!”

(további idézetek a Kettős Mércén)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik