Belföld

Újabb várfalszakaszt tártak fel a szegedi régészek

szegedi vár (szegedi vár, )
szegedi vár (szegedi vár, )

A régészek most a közelgő partfal-rekonstrukciós munkálatok miatt vizsgálják meg a Tiszához közeli maradványokat.

Mára csak két látható részlete maradt a szegedi várnak, az úgynevezett vízi bástya, illetve az egykori Mária Terézia kapu (ma ezt az épületmaradványt nevezik Várnak), ám a régészek időről időre megmutatják nekünk a földben húzódó falakat is.

A Móra Múzeum régészei most az önkormányzat megbízásából, európai uniós forrásból végzik a partfal-rekonstrukciót megelőző, kötelező feltárásokat. A munkálatok során a várfal újabb, Tisza felőli oldalának részletét találták meg: 3-4 méteres, úgynevezett felmenő falakra bukkantak. A feltárás segítségével a szakemberek még pontosabban meg tudják határozni, hogy merre is húzódott a legendás szegedi vár.

A középkorban épült, majd a nagy árvíz miatt elbontott szegedi vár pontos elhelyezkedését mind a mai napig homály fedi. Az elmúlt években végzett ásatásoknak köszönhetően azonban egyre több falszakasz pontos helyére derül fény.

Az ásatás során egyetlen 18. századi agyagedényt találtak, melyet a múzeum gyűjteményében helyeznek el, ám a megmaradt falmaradványokat kedden betemetik, így egyetlen emlékünk a vár e fontos szakaszáról a most készült fotósorozat lesz hosszú időre – mondta el a Szeged24-nek Molnár Csilla régésztechnikus.

Lesz azonban még egy ásatás az idén, hiszen alaposan meg kell vizsgálni a talajt, mielőtt hozzálátnak a partfal átalakításának. Novemberben ezért a Móra Ferenc Múzeum mellett lévő parkolóban tárják majd fel az alatta meghúzódó várfalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik