Belföld

Matolcsy: sikeres a közmunka

matolcsy-gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy, )
matolcsy-gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (matolcsy györgy, )

A Költségvetési Tanáccsal, a Magyar Nemzeti Bankkal, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) arról folyik a vita, hogyan valósítható meg jövőre a 3 százalék alatti költségvetési hiány – mondta Matolcsy György a foglalkoztatási és munkaügyi bizottságában.

„Nem titkolom, hogy vannak olyan pontok, amelyeken hosszan fogunk vitatkozni – fogalmazott Matolcsy György. – Ők mondjuk egy pénzügyi tranzakciós illetéket ördögtől valónak tartanak egyes esetekben most, aztán később majd nem.” Elmondta továbbá: egyelőre tárgyalások folynak arról, hogy pontosan kire veti ki a kormány a pénzügyi tranzakciós illetéket. A foglalkoztatás bővítésének finanszírozásába be kell vonni a pénzügyi szektort – jelezte a miniszter.

A képviselők kérdéseire válaszolva Matolcsy kiemelte: állami segítség nélkül a magánszektor nem teremt munkahelyeket. Kifejtette, hogy elfogadhatatlan, hogy 18 hónapos az átlagos munkanélküliségi idő, ugyanakkor csak 3 hónapig van szükség az álláskeresési járadék folyósítására, mert utána ott a közmunka lehetősége. A kormány tartja magát „a segély helyett munka”-elvhez. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a szocialista kormányok hitelből adtak segélyt, az államadósság jelentősen megnőtt, 240 ezer munkahely pedig elveszett, és kétszeresére nőtt a munkanélküliség.

2013 Magyarországon a növekedés éve lesz egy átmeneti visszaesés után – hangsúlyozta Matolcsy György. A hátrányos helyzetű térségekről elmondta: azokat valóban segíteni kell, a munkahelyvédelmi akciótervet ki is kell esetleg egészíteni úgy, hogy vállalkozói zónákon keresztül segítsék a hátrányos területeket. Kiemelte: az utóbbi két évben 120 ezerrel nőtt a foglalkoztatás, a versenyszférában is alakultak új munkahelyek, és amint visszatér a gazdasági növekedés, a versenyszférában tovább bővül az új álláshelyek száma. Matolcsy György úgy vélekedett, hogy a közmunkaprogramok egyértelműen sikeresek, immár nem „lapátot támasztanak” a dolgozók, mint az a korábbi programokban néha előfordult, hanem értékteremtő munkát végeznek. Jelenleg az infrastrukturális munkák vannak többségben, de a mezőgazdaságba, a turizmusba és az építőiparba is „bemerészkednek” a közmunkával. Matolcsy György az ülésen szólt arról is, hogy a következő 6-18 hónapban jelentős külföldi befektetésekről dönthetnek, részben a keleti nyitás keretében.

Kifejtette: a kínai nyitás hozadéka már most látható, és olyan fejlesztési beruházási döntések előtt állnak, amelyek meglepőek lesznek, és Északkelet-Magyarországra fognak összpontosulni, jellemzően hátrányos helyzetű régiókba. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a következő hetekben a jövő évi minimálbérről is elkezdődnek az egyeztetések a megfelelő fórumokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik