Belföld

Lázár megkapta az Információs Hivatalt is

Szeptember 1-jétől a Miniszterelnökséget vezető államtitkár gyakorolja az Információs Hivatal (IH) irányításával kapcsolatos jogköröket.

A Kormányszóvivői Iroda közleményben emlékeztetett, hogy az IH irányítása Orbán Viktor feladata, aki ennek ellátására – törvényi felhatalmazás alapján – a Miniszterelnökség szervezeti és működési szabályzatában Lázár Jánost jelölte ki. Az irányítói jogkört gyakorló államtitkár feladatkörébe kerül többek között az IH feladatainak meghatározása, a hivatal gazdálkodásának, törvényes és rendeltetésszerű működésének ellenőrzése.

Az Információs Hivatal főigazgatójának kinevezése és a kinevezés visszavonásának jogköre továbbra is a miniszterelnöknél marad – tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda. Lázár János augusztus 31-én azt közölte az MTI-vel, hogy Pásztor István dandártábornokot kívánja kinevezni az Információs Hivatal főigazgatójának Orbán Viktor.

A hatályos törvény szerint Magyarországnak négy nemzetbiztonsági szolgálata van: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

Az IH polgári hírszerző szolgálat, amely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse elő a magyar nemzeti érdekek érvényesülését, működjön közre Magyarország függetlenségének biztosításában és törvényes rendjének védelmében – olvasható a szervezet honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik