Belföld

Kiemelt jelentőségű beruházás lesz az elkerülő

A kormány döntése értelmében hamarabb megépülhet a városi körgyűrű hiányzó szakasza.

Magyarország Kormánya 1320/2012. (VIII. 30.) számú határozatában úgy döntött, hogy a Közlekedés Operatív Program keretében finanszírozott és finanszírozandó beruházások közül kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítja a 8. számú főút Székesfehérvárt elkerülő szakaszának megépítését. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés értelmében a nemzeti fejlesztési miniszter készíti el a kiemelt jelentőségű beruházássá minősítéshez szükséges jogszabály-tervezeteket. Ez a folyamat ad majd választ azokra a kérdésekre, hogy az elkerülő út pontosan mikor, milyen nyomvonalon, mennyiből épülhet meg.

„Székesfehérvár számára azért különösen jelentős ez a döntés, mert a 8-as út elkerülő szakaszának teljes kiépítése évek óta húzódik. Elődeink a korábbi kormányzati és önkormányzati ciklusokban csak az ígérgetésig jutottak el, most végre történni is fog valami!” – fogalmazta meg véleményét közleményében Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András kiemelte, hogy az elkerülő út megépülése nemcsak a közvetlenül érintett Feketehegy-Szárazrét számára fontos, hanem az egész városnak, hiszen tovább fog csökkenni a belső városrészek forgalma és környezeti terhelése egyaránt. 

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a meghozott kormányzati döntés a következő évek talán legjelentősebb fejlesztésének nyit szabad utat. „Jól működött a „fehérvári lobby”, elértük, hogy a Hiemer-ház befejezése, a belváros felújítása, az Öreghegy csatornázása, Feketehegy és Szárazrét rehabilitációs projektje, vagy éppen az atlétikai centrum megépítése után újabb jelentős fejlesztés történik majd városunkban.” 

Törő Gábor országgyűlési képviselő elmondta, hogy a 8-as út elkerülő szakasza nemcsak a fehérváriak, de a városkörnyéken élők számára is fontos, hiszen a tranzitforgalom az út megépülését követően teljesen kikerüli a várost, így a megyeszékhely és környéke közötti kapcsolatok még elevenebbé válhatnak. „A legfontosabb, az elvi döntés megszületett, mostantól nemcsak bizakodhatunk abban, hogy az elkerülő út egyszer megépül, hanem számíthatunk is rá! Én pedig a következő feladatomra, a 81-es út felújítására koncentrálhatok.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik