Belföld

Hende: „Hölgyem, ezt most kapcsolja ki!”

Kormánypárti képviselőket kérdeztünk arról, miért is jó az előzetes választási regisztráció.

A 2014-es választásokon már új rendszerben nyilváníthatunk véleményt a politikusokról. Nem lesz kopogtatócédula, de előzetesen írásban kell nyilatkoznunk arról, hogy rész kívánunk venni a voksoláson.

Lázár János önálló képviselői indítványként adja be a parlamentnek az erről szóló tervezetet. Hétfőn már ismertette is a sajtóval annak tartalmát. E szerint jövő augusztusban minden magyar állampolgár, aki szerepel a népesség-nyilvántartásban, kap egy felhívást arra, hogy döntse el, akar-e szavazni, vagy sem, ha igen, hogyan akar részt venni a voksolásban (személyesen vagy levélben), hol akar szavazni (határon belül vagy azon kívül), majd ezt a dokumentumot visszaküldi. Ezt követően, 2013. szeptember 1-jétől kezdődik az önkéntes regisztráció, amely a választást megelőző második hétig, azaz nagyjából 2014 márciusának második feléig tart majd.

Ez az eljárás a Fidesz szerint növelni fogja a részvételt a szavazáson. Az ellenzéki pártok szerint viszont várhatóan épp hogy csökkenti azt.

Megkértünk néhány kormánypárti képviselőt arra, hogy indokolja az előzetes regisztráció szükségességét. Nem mindenki állt velünk szóba, de azért volt, aki válaszolt. Hende Csaba kikapcsoltatta a kamerát a kérdés után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik