Belföld

Célba ért a muzsika, lecsúszott a pálinka

Több ezren keresték fel az elmúlt hétvégén a Magyar Hagyományok Fesztiválját, hiszen Győrben ismét a népzenéé, a táncé és a minőségi italoké volt a főszerep.

Hétfőn már csak az üresen tátongó standok és a bontásra ítélt színpad árulkodott arról, hogy a hétvégén egy újabb rendezvénytől volt hangos a Széchenyi tér. A Magyar Hagyományok Fesztiválja ötödik éve csábítja Győrbe a népzene és a zamatos gyümölcspárlatok kedvelőit, a szervezők vallják: nem véletlen ez a fajta házasítás. A háttérmunkák oroszlánrészét ezúttal is Magyar Hagyományok Háza Közhasznú Alapítvány vállalta magára, a csapaton belül is Horváth Zoltán kuratóriumi elnök. A Győr24 a pálinkás esték után, hétfőn egy rövid értékelésre kérte a főszervezőt.

Rengetegen ellátogattak a megyeszékhelyre az elmúlt napokban. Elégedett a fesztivál lebonyolításával? Minden úgy sikerült, ahogy tervezték?

Igen, abszolút. Ez a látogatószámon is érzékelhető volt. Vasárnap ugyan már csak a népzene dominált, az utolsó napon kevesebb pálinka fogyott a pavilonoknál, de előtte mindenki „kipálinkázta” magát. Örvendetes, hogy csak a néptáncra több ezren látogattak ki, ez is azt mutatja, hogy a győriek és a környező településeken élők szeretik a népzene és a pálinka párosítását. Tartós házasság lesz ez!

Egy szervezőnek is szüksége van tanácsokra, építő kritikákra?

Hogyne! Mivel én nem vagyok se táncos, se zenész, ezért nagyon sok hozzáértő véleményét kikértem, és ki fogom kérni a jövőben is. Persze nekem is van némi rálátásom, hiszen a lányom is 10 évig néptáncolt, úgyhogy azért tudom, mi zajlik a kulturális élet ezen területén. Ha visszatekintek az elmúlt napokra, azt hiszem, minden rendben zajlott, jók voltak a fellépők, jók a pálinkák! Kell ennél több?

Ha már a fellépőkről szót ejtettünk, muszáj megkérdeznem: szeretnek a hagyományőrző zenekarok, táncművészek Győrbe járni?

Igen, nagyon. Sőt, várják a meghívásunkat, hiszen annak ellenére, hogy profik, nincs sok felkérésük. Sajnos ma már az ilyen és ehhez hasonló rendezvények többségénél is a kereskedelmi csatornák műsoraiból megismert celebeket hívják meg, így ebből a szempontból mondhatjuk, hogy unikum a győri rendezvény, hiszen mi nem abba az utcába mentünk bele, sokkal inkább abba, amelyikben olyan zenészek húzzák a nótákat, akiknek a vérükben van a magyar muzsika. Azt a célt tűztük ki, hogy minél több emberrel ismertessük meg a hagyományainkat, és ez az üzenet, azt hiszem, megtalálta az illetékeseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik