Belföld

“Zabálják” a brüsszeliek a magyar pogácsát

Pogácsával, határon túli magyar borokkal, mézeskaláccsal, rétessel, mákos pozsonyi kiflivel, kézműves termékekkel mutatkoztak be a Kárpát-medencei magyarság képviselői az évezredes hagyományokkal rendelkező anderlechti vásáron szombaton.

Anderlecht idén a kerület védőszentje, a X. és XI. század fordulóján élt Szent Guidó halálának ezredik évfordulójára emlékezik. Az ennek alkalmából rendezett, kétnapos, középkori hangulatú kirakodó vásáron és fesztiválon kapott helyet a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodája, a Hunineu iroda standja, amelyen magyar ízekkel és kézműves termékekkel ismerkedhetett meg közelebbről is Anderlecht és Brüsszel lakossága.

A vásárt annak a XIV. században épült, gótikus Szent Guido és Szent Péter káptalantemplomnak a tőszomszédságában tartották, amely alatt Anderlecht védőszentjének földi maradványai is nyugszanak.

A magyar standon partiumi és szerémségi borokkal, korondi kerámiával, kézműves mézeskaláccsal, rétessel és pozsonyi kiflivel várták a szervezők a kíváncsiskodókat. A főszervező elmondása szerint a helyiek közül volt, aki meglepődött azon, hogy egyesek a mákot tésztába töltik és megeszik, de olyan is akadt, aki azt sem tudta, mi az a mák.

“Ez kicsit elüt attól, amit itt megkapnak a boltban, vannak magyar származásúak, akiknek ez még a gyerekkorukat idézi” – mondta az MTI-nek Róka Zsuzsa, a Hunineu iroda kommunikációs menedzsere, aki azt is elmesélte, hogy a helyiek legtöbbször nincsenek tisztában azzal, hogy Magyarország határain kívül, a szomszédos országok területén nagy lélekszámú magyar kisebbség él.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy melyik a slágertermék a standon, Róka Zsuzsa azt válaszolta, hogy az érdeklődőknek nagyon ízlik a pogácsa, de az aradi és szerémségi magyar borokat is kedvelik az emberek.

Róka Zsuzsa, aki az anderlechti magyar stand főszervezője, arról is beszélt, hogy sikerült jó kapcsolatokat kiépíteniük az anderlechti önkormányzattal, olyannyira, hogy a 2013-as év magyar év lesz a kerületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik