Belföld

Szigorú törvények óvják a cseh fürdővárosokat

Karlovi Vary (cseh, fürsdő, Karlovy Vary)
Karlovi Vary (cseh, fürsdő, Karlovy Vary)

Hagyományos fürdővárosi jellegének megmenekülését reméli Karlovy Vary a világhírű csehországi fürdővárosra vonatkozó új kormányzati szabályozástól.

A prágai kabinet által jóváhagyott új szabályok tiltják például toronyházak vagy zajos ipari üzemek létesítését a város egészében, garázsok és autóutak kiépítését a belső kerületeiben, és a szilveszter éjszakát kivéve egész évre száműzi a területről a fény-, illetve hangjátékokat alkalmazó reklámokat, valamint tűzijátékokat.

Karlovy Vary polgármestere, Petr Kulhanek szerint a városára szabott új fördőtörvény jelentős hatással lesz az ország többi fürdővárosára is.

Az 1956-os, többször módosított szabályozást felváltó új jogszabály kiterjeszti a gyógyvízforrásokat védő zónák határait, és korlátozza az adott területeken végezhető tevékenységeket, különös hangsúlyt fektetve a környezet védelmére. Tilos lesz például haszonállatokat tartani, galambokat etetni, sőt még dohányozni is.

Az új fürdőtörvény alapján az egészségügyi minisztérium – súlyosságtól függően – akár ötmillió koronával (58 millió forint) is büntetheti az előírások megszegését.

A gyógyfürdőzés hagyománya majdnem 650 évre nyúlik vissza Karlovy Varyban. A kezelések hatékonyságát jelentősen növeli a Teplá folyó völgyének egyedülálló éghajlata.

A világ egyik leghíresebb fürdővárosának gyógyvízforrásait ivó-, fürdő- és speciális gyógykúrákra használják, egyebek között emésztőszervi problémák, anyagcserezavarok, cukorbetegség, túlsúly és májbetegségek kezelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik