Belföld

Szemetelnek és bagóznak a honatyák

országgyűlés (ingyenes, parlament, országgyűlés, )
országgyűlés (ingyenes, parlament, országgyűlés, )

A parlament hétfőn dönthet a hulladékgazdálkodás új rendjéről, kedden pedig arról, hogy állami monopólium legyen a dohány-kiskereskedelem. Az új polgári törvénykönyv, a választási eljárási szabályok átalakítása és a bírák nyugdíjazásának ügye is az Országgyűlés elé kerül a hétfőn kezdődő, december közepéig tartó őszi ülésszakon.

A kormány őszi törvényalkotási programjában ötvenöt törvényjavaslat szerepel, de például az új polgári jogi kódexet és a földtörvényt már korábban beterjesztette a kabinet, míg a választási eljárási törvényt fideszes képviselői indítványként nyújtják majd be, várhatóan a jövő héten. Már péntekre elkészült viszont az az alkotmánymódosítás, amely 62 helyett 65 évben határozza meg a bírák nyugdíjkorhatárát.

Az ülésszak első, kétnapos ülésén két nagyobb horderejű jogszabályról döntenek a képviselők: hétfőn a hulladékról szóló, kedden pedig a trafiktörvényt fogadhatják el. A hulladékgazdálkodás új rendszerének bevezetése miatt az Európai Bizottság jogi eljárást indított Magyarország ellen, a szaktárca szerint azonban a törvénytervezet semmilyen uniós előírást nem sért.

A 7 ezer trafik országa

A dohány-kiskereskedelem állami kézbe vételéről szóló előterjesztés ellen viszont nem emelt kifogást az Európai Unió. A parlament februárban öntötte végleges formájába a törvényjavaslatot, de a zárószavazást elhalasztották a bizottsági vélemény megismeréséig. A jogszabály az állam kizárólagos gazdálkodási körébe utalja a dohánytermékek kiskereskedelmét, így azokat a jövő évtől csak a koncessziós szerződés alapján működő kereskedők árulhatnák.

Az előterjesztés úgy számol, hogy nagyjából hétezer dohánybolt jön létre országszerte, a pályázatokat szeptember végéig írhatják ki és az év végéig zárulhatnak le. Az indítvány azonban az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén még változhat, ott készítik ugyanis elő a zárószavazást.

Orbán is ringbe száll

A két hónapos szünet után újra tanácskozó parlament a hétfői ülés kezdetén megemlékezik az augusztusban elhunyt Zwack Péter egykori országgyűlési képviselőről, majd Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása után a szokásos interpellációs időszak következik, ezt követően pedig több nemzetközi szerződés kihirdetéséről döntenek.

Még hétfő este részletes vita lesz a gazdasági stabilitási törvény módosításáról, illetve a jövő évi költségvetést megalapozó jogszabályokról, végül – kivételes sürgős tárgyalással – ismét napirendre kerülhet az új agrárkamarai törvény, amelyet a nyári rendkívüli ülésszak utolsó napján fogadtak el.Szintén hétfő késő este tárgyalják azt a népi kezdeményezést, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen a családon belüli erőszak.

Kedden az Országgyűlés megkezdi a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtásához szükséges törvénymódosítások általános vitáját, s megtárgyalja a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló kormányzati javaslatot. A jövő évi költségvetési törvényjavaslat újból megnyitott részletes vitáját nyolcórás időkeretben folytatják le aznap. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok sárvári tanácskozása után pénteken azt mondta: jelenlegi formájában is tartható a büdzsé, de az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap észrevételeit is figyelembe fogják venni, ezért elképzelhető a módosítása.

Lázár szerint…

Kedden tárgyal a parlament a Miniszterelnökséget vezető Lázár János két javaslatáról is. Az egyik szerint veszítse el mandátumát az az önkormányzati, illetve nemzetiségi önkormányzati képviselő, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, míg a másik kiemelt juttatást biztosítana az elhunyt kormányfő özvegyének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik