Belföld

MASZK őszi kollekció a szegedi Régi Zsinagógában

A színházi sorozat sorozat több ősbemutatót és legendákkal övezett előadásokat is tartogat.

Különösen érdekesnek ígérkezik az a szeptember 18-ai, pénteki ősbemutató, amely a 21 éve elhunyt, mitoszok övezte író, Hajnóczy Péter és a legendás Paál István vezette egykori Szegedi Egyetemi Színpad kapcsolatából született. A Herceg című előadás rendezője a szegedi Maszk Egyesület elnöke. Balog József a Szeged24-nek az előadás történetéről a következőképpen számolt be: “idén tavasszal a filmes Vági Lászlóval a Szegedi Egyetemi Színpad csaknem ötven évvel ezelőtt kezdődött történetére emlékeztünk egy esten, mely után fiatal irodalmár-kutatók elmondták, hogy Hajnóczy több levélben is megkereste a színpad hajdani vezetőjét, Paál Istvánt, abban bízva, hogy nála lehet a legjobb kezekben A herceg és a Dinamit címmel írt egyfelvonásosai. Nem tudom, Paál válaszolt-e, azt inkább, hogy a színházi terveiből végül nem volt kiolvasható, hogy nekiment volna a két munka valamelyikének. Azaz: az 1980 utáni munkái között Hajnóczy mű nem szerepelt. Bocsánat, ha tévedek, de a szegedi vagy az az egyetemi körben indult elmúlt három évtized azt mondatta velem, hogy A herceg című darabot meg kell csinálni!” A monodrámát az a Harsányi Attila játsza, akit többek közt Rudolf Hesse szerepében nyújtott alakításáért zárt szívéve a hazai és a külföldi közönség.

Balog József
A legendáknak azonban ezzel nincs vége: szeptember 14-én pénteken este látható a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Dogs and drugs című, csak 16 éven felülieknek ajánlott, rendhagyó előadása, amely a rendező, Urbán András elmondása szerint három témára fókuszál: a kábítószerfüggőségre, a családon belüli erőszakra és a szexuális másságra illetve azt ezt övező diszkriminációra.  Az előadást egyébként  a nyáron az egyetlen magyar nyelvű előadásként beválogatták a belgrádi Bitef nemzetközi színházi fesztivál versenyprogramjába.

Ugyancsak ősbemutató lesz szeptember 27-én, a programsorozat záróakkordjaként a Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület Pass-port Európa ” trilógiájának” utolsó darabja. Ahogy arról a Szeged24 korábban beszámolt: az uniós támogatással készült előadások a határmentiségről, a vajdasági magyarok és a magyarországiak kapcsolatával foglalkoznak “tabuk nélkül.”

Urbán András

Az első két előadást a nyári Thealter Feszt nemzetközi színházi találkozón már láthatta a közönség. A mostani előadás a rendező, Urbán András nyilatkozata szerint részben az előzőekhez kötődik, másrészt “próbálja színházi eszközökkel megfogalmazni az európaiságot, a határokkal való behatároltság és határ nélküliség érzését körüljárni.”

Ezen kívül ugyancsak érdekes ritkaság a Berger Gyula vezette Zéró Balett: Enter! (digi-dili) című, szeptember 21-én látható mulatságos interakatív táncelőadása, mely alatt a nézők számítógépes parancsok segítségével irányíthatják, komponálják a színpadi eseményeket.

További információk a MASZK honlapján olvashatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik