Belföld

MSZP, LMP: Orbán hazudott

Orbán Viktor (Orbán Viktor)
Orbán Viktor (Orbán Viktor)

Az MSZP és az LMP szerint is bebizonyosodott, hogy a miniszterelnök hazudott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követeléseiről.

Burány Sándor országgyűlési képviselő szombati fővárosi sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor “kitalált egy rémmesét a gonosz IMF-ről”, de nem számolt azzal, hogy “hazugságának szavatossági ideje lejár”.

Néhány óra alatt lelepleződött, hogy az IMF követeléseit Orbán Viktor írta – jelentette ki a politikus arra utalva, hogy Iryna Ivaschenko, a valutaalap budapesti irodavezetője pénteken közölte: jelentős pontatlanságokat tartalmaznak a sajtóban megjelent információk arról, milyen ajánlásai vannak a nemzetközi hitelezőknek a magyar hatóságok számára. A Magyar Nemzetben csütörtökön megjelent IMF-kölcsönfeltételek egy részét – így a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzösszegeket – Orbán Viktor is felsorolta a Facebookra másnap feltett videoüzenetében, amelyben úgy nyilatkozott, hogy “ezen az áron, így nem kell” pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól.

Burány Sándor azt mondta: nem tudni, a kormányfő arról akarta-e elterelni a figyelmet, hogy kabinetje “tettestársként futni hagyott egy véreskezű gyilkost”, vagy az volt a célja, hogy a kormány majdani megszorításai tűnjenek enyhébbeknek az IMF állítólagos követeléseinél.

Az LMP közleményében szintén azt állítja, hogy a miniszterelnök olyan megszorításokról beszélt, amelyek legfeljebb az ő fejében léteznek. A kormányfő pánikot kelt, és az IMF-re mutogat, miközben ő maga és Matolcsy György próbálják falnak vinni az országot – írták.

Mindkét párt szerint az Orbán-kormány felelős a magyar gazdaság mostani állapotáért, nem más; a stagnáló munkanélküliség, az emelkedő árak és az újabbnál újabb adók a kormány bukott gazdaságpolitikájának következményei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik