Belföld

Mozdulj jó irányba!

Eddig egy tucatnyi magyar település csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, Csongrád megyéből Algyő és Bordány már biztos kampányol.

Az Európai Mobilitási Hét (EMH) minden évben, szeptember 16-22. között megrendezett nemzetközi kampány, amelynek célja, hogy ösztönözze az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére, és felhívja az emberek figyelmét az autómentes kölekedés hasznára.

A jövő hét vasárnap kezdődő kampány csúcspontja a szeptember 22-ei Európai Autómentes Nap, amelyet még az ezredfordulón Margot Wallström, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa indított útjára. Ezen a napon a települések különböző formákban megmutathatják, hogy mennyire érzékenyek a környezetvédelmi problémákra: akciókat indíthatnak az autó- és motorforgalom csökkentésére vagy épp növelhetik az emberekben a tudatosságát a környezetkímélő közlekedés iránt.

Európában eddig három és félszáz, Magyarországon nagyjából egy tucatnyi település csatlakozott az európai héthez. Csongrád megyéből Algyő és Bordány már biztos részt vesz a kampányban – értesítette a Szeged24-et Bordány alpolgármestere.

Kiss-Patik Péter arról számolt be: a bordányi önkormányzat évek óta nagy hangsúlyt fektet főleg a kerékpározás népszerűsítésére: a településen elindították például “a szerdai biciklitúrát”, melyen az érdeklődők minden héten egy 12 kilométeres távon bringázhatnak egy “jókedvű csapatban”. Az iskolásoknak egy száz férőhelyes, biztonságos kerékpártárolót is építettek.

Ami pedig a nagyobb beruházásokat illeti: kerékpár út épült Üllés határáig, és ahogy arról a Szeged24 beszámolt: még az ősszel elkészül a Bordányt Szeged külterületi határával összekötő új bicikliút is. Az út elkészült részét a mobilitási héten, az autómentes napon ki is próbálhatják az ehhez kedvet érző bringások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik