Belföld

Közép-Kelet-Európa számvevőszéki vezetői tanácskoznak Lovasberényben

konferencia (konferencia, megbeszélés, )
konferencia (konferencia, megbeszélés, )

Kiemelt témaként a környezetvédelem kérdéseit vitatják meg csütörtökön és pénteken.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke elmondta, hagyományosan évről évre találkoznak ebben a körben a szakemberek, a közös érdeklődésre számot tartó szakmai témák megvitatására. Ezek közül a mostani ülés kiemelt témája a környezetvédelem, ezen belül is az ellenőrzések összehangolásának kérdései a lég- és vízszennyezés, az allergia vagy a tájvédelem területén.

Októberben találkoznak az európai számvevőszéki vezetők, amelyre igyekszünk közös ajánlásokat megfogalmazni tapasztalataink függvényében” – tette hozzá.

A környezetvédelmi témák megtárgyalása mellett olyan uniós kihívásokra keresnek megoldásokat, mint a nem egységes európai számviteli és statisztikai rendszerek ellenőrzésének megbízhatóvá tétele. Szó esik még a kétnapos ülésen a kettős könyvelésre való áttérésről, ami „Magyarországon is aktuális”, valamint a korrupciós problémákról.

Domokos László hangsúlyozta, az ENSZ tavaly decemberben hozott határozatot a közvagyon és a közpénzek kiemelt védelméről, amelyben elsődleges szerepet szán a számvevőszékeknek. Az ezzel foglalkozó európai munkacsoport vezetését Magyarország kapta. „Fontos ez a feladat, mert a számvevőktől az ellenőrzések során akkor várható el objektív és magas szintű szakvélemény, ha nem kell a végrehajtó hatalom retorziójától tartaniuk” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik