Belföld

Hidegfront után ismét nyár: 31 fok is lehet

A hidegfront után ismét nyárias idő ígérkezik: hétvégén fokozatosan melegszik a levegő, a jövő hét elején akár 30-31 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

Izland fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására arrafelé gyakran erősen felhős, csapadékos az idő. Szintén ciklon található a Skandináv-félsziget északi része fölött, ezért ott, valamint a hozzá tartozó frontrendszer mentén – amely a Kelet-európai-síkság északi területeitől egészen a Kárpát-medencéig húzódik – sok a felhő, többfelé alakul ki eső, zápor, a délebbi vidékeken zivatar is előfordul.

Kontinensünk más területeinek időjárását többnyire anticiklonális hatások alakítják, délnyugaton és délkeleten általában sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi részén többnyire 12 és 20 fok között alakul. Továbbra is nyáriasan meleg az idő szárazföldünk déli tájain, ahol a délutáni órákra általában 25 és 35 fok közé melegszik fel a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki előrejelzése szerint pénteken néhol megélénkülhet a nyugati, északnyugati szél, de csapadék nem várható, fátyolfelhős, napos időre számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet „szeszélyes területi eloszlásban” 5 és 13 fok között alakul, a nap folyamán 21-26 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Időnként szombaton is megélénkülhet az északnyugati szél, keleten megjelenhetnek gomolyfelhők az égen, de csapadék nem várható, jellemzően derült, napos idő lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 8-13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25-28 fok között alakul.

Vasárnap ismét túlnyomóan derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz, a legalacsonyabb hőmérséklet 9-14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27-29 fok között alakul – olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik