Belföld

Gyaloglás a nyugdíjas egészségért!

Gyalogló nyugdíjasok (Gyalogló nyugdíjasok)
Gyalogló nyugdíjasok (Gyalogló nyugdíjasok)

Szegeden lehetőségük van a nyugdíjasoknak arra, hogy egy könnyed gyaloglás által frissüljenek fel.

Az idősek összefogtak és alakítottak egy gyaloglóközösséget, melynek csütörtök délután volt az alakuló ülése Újszegeden.  A Felsővárosi Virágzó Nefelejcs Nyugdíjas Klubnak köszönhető ez a kezdeményezés,  hiszen a nyugdíjasoknak minden csütörtökön lehetőségük van egy kis üdítő „gyalogtúrába” bekapcsolódni az újszegedi Liszt Ferenc sétány mellett. „A gyaloglás elengedhetetlen, főleg egy idős embernek! Törekedni kell arra, hogy minden nap 25-40 percet sétáljon az ember, hisz az életkorát hosszabbíthatja meg vele” – mondta el Sikula Szabolcs, a Nyugdíjas Klub vezetője a Szeged24-nek. A távot mindenki a maga tempójában teheti meg a sétányon, amely oda-vissza, saroktól sarokig mindössze 1 kilométer.

A Városi Idősügyi Tanács vezetője, Boros Gyula támogatja az ötletet. Szerinte a sétálás testi, lelki felüdülést jelent mindenkinek. A mozgás, a sétálás regenerálja, gyógyítja a szervezetet. A másik cél a lelki kiegyensúlyozottság, hiszen a kellemes tempóban és a jó levegőn lehet beszélgetni, nevetgélni, barátkozni másokkal. „Ha részt vesz rajta az ember, akkor veszi észre, hogy már nem magányos, és a közérzete is jobb” – mesélte a vezető. Náluk már hagyománya van a testmozgásnak, hiszen volt olyan eset is, hogy 50 idős ember gyűlt össze egy kellemes séta kedvéért. Versenyt is szoktak rendezni tavasszal és ősszel. Ennek lényege, hogy 12 héten keresztül kell a távolságot teljesíteni.

Azonban nem csak sétáló utat szerveznek, hanem más érdekes programokat is. Minden évben lehetőségük van egy szervezett kiránduláson részt venni. Általában 55 fő szokott összejönni a kirándulásokra. „Ezt azért találjuk fontos programnak, mivel sok idős nem jutott el még sok helyre Magyarországon. Én speciel Lillafüredre még életem során nem tudtam eljutni, de a tavalyi kirándulásunkkal ez is teljesült, és nagyon jó érzés volt” – mesélte el Sikula Szabolcs.

A szegedi nyugdíjasok a kormány felé szeretnék jelezni, hogy anyagilag biztonságban és védettségben szeretnének élni, és hogy családjuk boldognak lássa őket.

Mucsi Ágnes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik