Belföld

Védtelen marad a kulturális örökség

Megszűnik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) – értesült az Index kormányzati körökből. A döntést jövő héten jelentik be. A kevéssé népszerű intézmény látta el mostanáig a műemlékek és régészeti lelőhelyek felkutatását és védelmét.

A hivatal állítólag ingatlanbefektetők és önkormányzatok vezetőinek a szemét is szúrta, mivel sokszor megnehezítette az építési engedélyek kiadását, ha az nem felelt meg a műemlékes követelményeknek. Emellett sokszor a kötelezően elvégzendő régészeti feltárások miatt sem repestek a beruházók.

Az intézmény felszámolásáról a keddi kormányülésen döntöttek.A tervek szerint a munkatársak egy részét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, egy másik részét pedig a Belügyminisztérium venné át. Sokaknak azonban felmondanának.

Az Index érdekességként megemlíti, hogy két hónappal ezelőtt neveztek ki új vezetőt a KÖH élére. Jelesül Cselovszki Zoltánt, aki annak idején az intézmény egyik létrehozója volt, s most az ötödik kerületi főépítészi posztot hagyta ott az elnöki székért. Cselovszki a lap értesülését nem kommentálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik