Belföld

Nagydíjas lett Pánczél József bora

Sikeresen szerepelt a fehérvári borász Szürkebarátja az országos versenyen.

Pánczél József és családja 11 évvel ezelőtt vásárolta meg a Bory-várhoz közeli pincét a Máriavölgyben. A fehérváriak egykori szőlőhegyén, Öreghegyen a „régi pincesoron” a felújítást követően, közel két év alatt nyerte vissza egykori patináját a borospince. Az elmúlt évek során a szőlőben és a pincében végzett szorgos munkának meglett a gyümölcse is. Az idei országos borversenyen, Kiskőrösön kategória díjas lett a fehérvári borász 2011-es Szürkebarát bora.

„ Ez az elismerés is megerősíti azt a hitet, hogy a hagyományok és a helyi borkultúra értékeinek megőrzése, fejlesztése nemcsak fontos feladat a városban, hanem hozzájárul a magyar nemzeti öntudat erősítéséhez is.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester, miután gratulált a díjhoz. „A város nem egy tipikus bortermelő vidék, de mint azt a fiatal borász is bebizonyította, komoly munkával nagyon szép eredményeket lehet elérni. Aki a bort szereti biztosan kíváncsi a győztes borra és néhány palackkal a város önkormányzata is vásárol majd protokoll ajándéknak a 2013-as emlékévhez kapcsolódóan.”- tette hozzá a polgármester.

Pánczél József borász a versenyről elmondta, hogy az ország szinte összes nagy borvidékéről érkeztek borok. Egy kis pincészettel nyerték meg a száraz fehérborok versenyét, ahol akkreditált zsűri bírálta a finom nedűket. „A nagy neves borászatok és borok mellett egy olyan munkának érett be a gyümölcse, amely tükrözi az elképzelésünket. A 2011-es szürkebarátot három hónapig érleltük gönci fahordóban és utána palackoztuk. Mint kis pincészet nagyon örülünk a díjnak. Bízunk abban, hogy a következő évben is hasonlóan szép bort tudunk készíteni.” – emelte ki a fiatal fehérvári borász.

Östör Annamária, a terület önkormányzati képviselője kiemelte: „A városrésznek szerves része Pánczél Józsefék pincészete a Bory-várral szemben, amely helyi védettséget is élvez. A hagyományok megőrzése érdekében idén tavasszal már második alkalommal rendeztünk bormustrát a szőlőhegyen.”

Horváth Miklós Csaba, Öreghegy másik önkormányzati képviselője, aki a Noé-hegyi Szent István Borrend borlovagja, elmondta:”A borlovagrend megalakulása és a lelkes bortermelők, borászok összefogásával újra életre kelt az Öreghegyi szőlő és borkultúra. Célunk, hogy népszerűsítsük és megtanítsuk az e téma iránt érdeklődőket a kulturált borfogyasztásra. Pánczél József borlovag társam és pincegazda eredményére mindannyian büszkék vagyunk.”

A Borok Pincéjében nemcsak kategória győztes borokat készítenek, hanem hat éve működő Páholy Borklubban az érdeklődők megismerhetik a Fejér Megyei Borvidék borászait és boraikat, valamint megismerhetik a borfogyasztás protokollját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik