Belföld

Lassan fellélegezhetnek az allergiások

Az ország nagyobb részén csökkent a parlagfű pollenszórása - tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán csütörtökön.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) adatai szerint a múlt heti csúcs után országosan valamelyest visszaesett a parlagfű pollenszórása.

Jelenleg az ország északkeleti csücskében és Békéscsaba környékén a legdurvább a helyzett. E régiókban sötétbordó riasztás van érvényben. Az ország túlnyomó részén köbméterenként 100-200 parlagfűpollenszem van a levegőben, ami a bordó fokozatnak felel meg.

Az ÁNTSZ ugyanakkor kiemelte: a parlagfűre érzékenyek számára a jelenlegi pollenmennyiség is komoly allergiás tüneteket okozhat, ezért rendszeresen ajánlatos szedniük a gyógyszereiket.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított riasztási rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, és külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségre gyakorolt hatásairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik