Belföld

Egy fideszes képviselő visszavásárolná a Dunaferrt

tárgyalás (tárgyalás, üzleti megbeszélés)
tárgyalás (tárgyalás, üzleti megbeszélés)

Tárgyalások kezdődtek a cégvezetés és kormánypárti politikusok részvételével arról, hogyan lehet megtartani az ISD Dunaferr úgynevezett folyékony üzemeit, a kohót, az acélművet és a kokszolót.

A városi napilapban közzétett interjúban Dorkota Lajos, Dunaújváros fideszes országgyűlési képviselője, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője a Dunaferrnél tervezett elbocsátások kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Dunaferrt “2004-ben privatizálta az MSZP, akkor a vevők öt évre vállalták a munkahelyek megtartását. Ez 2009-ben lejárt.” A külföldi tulajdonos az első négy-öt évben jelentős nyereséggel “szembesült”, és a milliárdos osztalékot kivitte az országból. “A kormányváltás után úgy gondoltuk, le kell ülni a cég vezetőivel a tisztánlátás érdekében. Ez sajnos másfél évig nem történt meg, mert az akkori ukrán vezérigazgató ebben nem volt partner. Most új vezérigazgató van” – mondta a képviselő.

Dorkota Lajos a továbbiakban kifejtette, hogy a kormánypárti képviselők éppen a folyékony fázis üzemeinek megmentésén fáradoznak. Ennek érdekében egyeztetni kell a fejlesztéseket, s ha kell hozzá, “akkor kedvezményes hitel is szóba jöhet” – mondta. Ugyanakkor megjegyezte, hogy kormánytámogatás nem jöhet szóba, mert meglévő üzemről van szó. “A célunk az, hogy meggyőzzük a tulajdonost és a vezérigazgató urat, hogy tartsák meg a folyékony fázis üzemeit. Két héten belül Matolcsy György miniszterrel megszervezünk egy találkozót a vasmű vezetőivel, ott már ez lenne a téma” – idézte a napilap a politikust.

Dorkota Lajos – aki szavai szerint fideszes képviselőként első perctől ellenezte a privatizációt – már az eladás napján azt gondolta, hogy amint lehetőség lesz rá, vissza kell vásárolni a Dunaferrt, s ezt, ha megfelelő piaci környezet lesz, tisztázódnak a fejlesztések, adósságok, “akkor meg kellene fontolni”. Mint mondta, fel fogja vetni ezt a kérdést.

A cégvezetés korábbi közlése szerint várhatóan fél év alatt történik meg az ISD Dunaferrnél a tervezett mintegy 800 fős leépítés, amely a végleges döntést követően az idén kezdődik meg, s előreláthatóan 2013 márciusában fejeződik be. A létszámleépítés a Lőrinci Meleghengermű december elsejére tervezett bezárásával mintegy 250 ott dolgozót, továbbá Dunaújvárosban, a termeléshez nem közvetlenül kapcsolódó, a kiszervezésre kerülő tevékenységeket végző, valamint az irányítási és adminisztratív munkakörben dolgozókat érinti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik