Belföld

Rogán szerint pontot kellett tenni a Safarov-ügy végére

rogán antal (rogán antal)
rogán antal (rogán antal)

Az a határozott véleményem, hogy a választási eljárásról szóló törvény kihirdetése előtt mindenképpen ki kell kérni az Alkotmánybíróság előzetes véleményét - erről Rogán Antal beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A Fidesz frakcióvezetője a baltás gyilkos kiadatásáról azt mondta, sajnálatos, hogy Magyarország belekeveredett az örmény-azeri vitára, de előbb-utóbb pontot kellett tenni a Safarov-ügy végére.

Álkonfliktusnak tartja a választói feliratkozásról kibontakozó vitát Rogán Antal – egyebek mellett ezt mondta a politikus a Magyar Nemzetnek. Kijelentette azt is: a jövő évi költségvetést az IMF-tárgyalások miatt várhatóan módosítani kell. Szerinte az év vége előtt megkötik a megállapodást a valutaalappal. A sárvári kihelyezett frakcióülésről elmondta: az IMF-tárgyalások mellett tájékoztatást várnak Orbán Viktortól arról is, hogy mennyire volt eredményes a kormány devizahitelesek megsegítésére indított intézkedéscsomagja.

Rogán Antal beszélt az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt kialakult helyzetről is. Azt mondta, sajnálatos, hogy Magyarország belekeveredett az örmény-azeri konfliktusba. Különösen fájónak tartja a helyzetet, mivel több örmény barátja is van, ráadásul a Belváros önkormányzata jól működő testvérvárosi kapcsolatot ápol Jerevánnal. Úgy véli viszont, hogy nem Magyarország feladata az igazságszolgáltatás a két kaukázusi ország vitájában. “Az azeri félnek joga volt Safarov kiadatását kérni, mi pedig jogszerűen jártunk el, amikor erről döntöttünk” – fogalmazott Rogán, s egyúttal cáfolta, hogy bármilyen állampapírügyletről állapodott volna meg a kormány Azerbajdzsánnal.

A politikus elmondta azt is, hogy Baku nyolc éve próbálta kérni Safarov kiadatását. Mint arról tegnap beszámoltunk, ezt Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök rendre megtagadta.

Rogán Antal szerint azonban előbb-utóbb pontot kellett tenni az ügy végére, s ha valaki hibázott, akkor az az volt, aki 2004-ben egy folyosóra szállásolt el egy azeri és egy örmény katonát – fejtette ki álláspontját a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik