Belföld

Nemakos Lukács: szakmát szült az együttműködés

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2012. 09. 05. 16:18

A Nemak Győr Kft. támogatásával új szakmunkásképzést indított a Lukács iskola. Szeptemberben 20 tanulóval startolt a 3 éves képzés, mely elsőként az öntészeti szakemberhiány csökkentését célozta meg.

Hosszú évek óta nem volt a melegüzem területén szakember utánpótlás, annak ellenére, hogy a piaci elvárások ezt igényelnék. Ezt felismerve dolgozta ki járműipari fémalkatrész-gyártó képzését a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola vezetősége, a Nemak Győr Kft-vel karöltve, a cég ugyanis nemcsak szakmailag, de anyagilag is támogatta az elképzeléseket. A felek még 2009-ben kezdeményezték a 3 éves OKJ-s tanfolyam bevezetését, az államigazgatási eljárás és különböző egyeztetések után, idén szeptemberben zöld utat kapott az öntészeti tárgykörű hivatás iskolarendszerű oktatása.

Lukács és Nemak együttműködés (Lukács és Nemak együttműködés)

Tanulóink elsajátíthatják az alapvető geometriai méréseket, ismereteket szerezhetnek az anyagvizsgálati eljárásokban, megtanulhatják az öntészeti technológiák alapjait, de a Nemaknál töltött gyakorlati időben is számos új, modern technológiát elleshetnek” – mondta Rákóczi Tibor, az intézmény igazgatója, a képzéssel kapcsolatban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A szakmai képzést Győr önkormányzata is támogatta, hiszen a város vezetése szerint is kulcsfontosságú a régi mesterségek tanítása. „Egyre inkább látjuk, hogy hasznos volt, amit több mint 4 éve elképzeltünk, hiszen akkor elindítottunk egy mesterséges pályaorientációt annak érdekében, hogy ne képezzünk tömegesen érettségivel rendelkező munkanélkülieket. Győr ennek a programnak évi 180 millió ösztöndíjkeretet biztosít, van olyan diák, akik havi nettó 50 ezer forintot is hazavisz” – tette hozzá Dr. Somogyi Tivadar, alpolgármester.

Lukács és Nemak együttműködés (Lukács és Nemak együttműködés)

A mexikói érdekeltségű Nemak Győr Kft. egyébként is nagy hangsúlyt fektet a képzett utánpótlás biztosítására, ezért nemcsak a Lukáccsal, hanem más középiskolákkal és egyetemekkel is együttműködnek. „A most bevezetett tanfolyam mentén, nemcsak a tanulók, hanem a már nálunk dolgozó alkalmazottak körében is szeretnénk elindítani egy továbbképzést, hiszen ez is biztosítja cégünk versenyképességét” – zárta a sajtótájékoztatót Braun Zsolt, a társaság műszaki igazgatója.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.