Belföld

Nem lehet szabályosan lélegeztetni az új mentőautókban

Új mentőautó (mentőautó)
Új mentőautó (mentőautó)

Az OMSZ főigazgatójának utasítása alapján ha az újonnan rendelt "B"típusú kocsikban van szükség lélegeztetésre, akkor meg kell állni, kiszedni a beteget az autóból és lélegeztetni egy másik rohamkocsi érkezéséig.

Alkalmatlanok az újonnan rendelt „B” típusú mentőautók az autóban végzendő lélegeztetéshez egy a szerkesztőségünkhöz került főigazgatói utasítás szerint, mivel nincs bennük elegendő hely a szabályszerű lélegeztetés lefolytatásához. Így ha ilyen típus érkezik a helyszínre, akkor a lélegeztetést kell először megoldani, és csak azután lehet megkezdeni a beteg szállítását. Ha pedig útközben van szükség a lélegeztetés megkezdésére, akkor meg kell állni az autóval, kiszedni a beteget (télen is) és addig folytatni a lélegeztetést, amíg nem jön új autó.

Az új gépjárművek hibáját az OMSZ főigazgatója, Mártai István egy igazgatói utasítással oldotta meg, amelyben elismeri, hogy az új autók nem alkalmasak a lélegeztetés szabályszerű elvégzésére és a beteget csak a lélegeztetés sikeres elvégzése után lehet szállítani.

A főigazgatói utasítás szerint a szabad légút biztosítása és az egyszerű eszközös (maszkos-ballonos) lélegeztetés a kritikus állapotú beteg ellátásának első két lépése, ezt pedig hagyományosan a beteg feje mögött elhelyezkedve alkalmazzák a mentősök. Az új „B” típusú mentőgépjárművekben viszont nincs elég hely a beteg feje mögött, így nem lehetséges a lélegeztetés a szabályos eljárásoknak megfelelően. Pedig “légútbiztosításra szoruló beteg szállítása csak a stabil légút megteremtése után kezdhető meg” vagy ha “a légút olyan módon biztosított, hogy a maszkos-ballonos lélegeztetés és a beteg megfigyelése a beteg mellett elhelyezkedve is lehetséges”. Amennyiben pedig útközben lenne szükség a páciens lélegeztetésére, akkor a) a mentőgépjárművel meg kell állni, b) a mentőgépkocsi-vezetőnek a hordágyat – annak kb. 1/3 hosszáig, vagy szükség esetén teljesen – a betegtérből kihúzva kell biztosítania a fej felőli ellátáshoz szükséges helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik