Belföld

A felnőtteket is várják a kakasok

Két évad után ismét felnőttelőadás a Vaskakasban, újra Győrben rendez Pelsőczy Réka!

A pecsenyehattyú és más mesék című előadás sikere után – melyet a Színházi Kritikusok Céhe a 2010/2011-es évad három legjobb gyerekelőadása közé választott – ismét a Vaskakassal dolgozik a budapesti Katona József Színház színész-rendezője, ezúttal az ifjúsági és a felnőtt korosztálynak hozva létre egy produkciót.

Van egy régi papírdoboz, szép virágos és csíkos papírral kasírozva. Eredetileg is pasztell, zöld és rózsaszín színei teljesen kifakulva. Nagymamám szekrényében találtam vagy az én szekrényemben, már nem emlékszem. Rendrakás közben. Vannak korszakok amikor igény van a takarításra, a kiürítésre, a rendszerezésre. Hogy is van ez az Élet? Ahogy leemelem a doboz fedelét, furcsa virágillatt száll fel, levendulával és enyhe penészszaggal keveredve. Valami pók is beleköltözött. A dobozban papírok, levelek, fényképek, egy medál hegyikristállyal a közepén, három rézpénzérme egy selyemzsákocskában és két doboznagyságú baba. Két régi baba, porcelánból. Az egyiknek nagy vörös, a másiknak nagy fekete haja van. Megszólal valami zene. És ők mesélni kezdenek. Voltak ők már egymásnak testvérei, barátnői, lányai, nagyanyjai, szomszédai, ellenségei. Segítették és elárulták egymást, megharcoltak a jogaikért vagy feladták őket, nem tudtak gyereket szülni – vagy ha tudtak, az meghalt vagy bolond volt vagy egyszerűen nem tudtak mit kezdeni vele. Menekültek a bevagonírozás vagy a kitelepítés elől, voltak keresztények és voltak zsidók, volt, hogy filozófus lett belőlük vagy művész, volt, hogy csak a saját házuk táján vittek végbe hőstetteket. Elváltak, amikor még nem volt szokás, vagy nem is mentek férjhez, mert egy másik nőt szerettek. Éltek. A jég hátán is. A 20. század történetét női történeteken keresztül mutatnám be. Személyes történeteken keresztül, amik mégis kirajzolnak valamiféle történelmet. Képek élnek bennem, sorsok, történetek, amik ugyanazok, és mégis mások. Van egy anyám, nagyanyám, húgom és nagyon szoros női viszonyaim. Akik mindig ott vannak, ha kell. Egy háló, ami megtart. Amit csak mi értünk. A mi csalódásaink saját illúzióinkban, nem a férfiakban. Ők nem tehetnek semmiről. Ők egy másik csodálatos történet, az ő csendjeikkel, az ő hallgatásaikkal” – vall a készülő előadásról a rendező.

A Nővérek – emlékek díszdobozban munkacímű előadás szereplői Kocsis Rozi és Ujvári Janka. Dramaturgja Solt Róbert, jelmeztervezője Tihanyi Ildikó, díszlettervezője Kalmár Bence – mindhárman tavaly szereztek diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A bemutató várható ideje: 2013. február

Ajánlott videó