Belföld

A magyar jogot is sértette Safarov elengedése

Bárándy Péter szerint a magyar jogot is sértette a kiadatás. Még az ügyvédje sem tudott róla, hogy hazaszállítják Safarovot.

A volt igazságügy-miniszter szerint jogszerűtlen volt Safarov kiadatása. Bárándy Péter az ATV reggeli műsorában azt mondta, egy hazai jogszabály értelmében a kiadatás előtt a másik félnek biztosítania kell Magyarországot arról, hogy az elítélt kitölti hátralévő büntetését. Nem véletlen, hogy Safarov kiadatása korábban szóba sem jöhetett, noha azeri részről informálisan már akkor is voltak ilyen irányú törekvések – mondta a volt miniszter.

Szerinte a magyar kormánynak pontosan tisztában kellett lennie Safarov kiadatásának következményeivel. Az ügyben a felelősség elsősorban az igazságügyi minisztert terheli, hiszen az elítéltek kiadatásáról ő jogosult rendelkezni, bár nem kizárt, hogy a miniszteri döntést egy magasabb szintű megállapodás előzte meg – tette hozzá.

Az LMP elképzeléséről, miszerint Magyarországnak Safarov visszaszállítását kellene követelnie Azerbajdzsántól, Bárándy azt mondta, ez teljesen felesleges. Orbán Viktornak abban igaza van, hogy az ügy le van zárva, azonban a történtek hatásait Magyarország valószínűleg még nagyon hosszú időn át „élvezheti”, hiszen a világon mindenütt jelenlévő örmény befolyás „nagyon sok helyen fogja ezt megbosszulni Magyarországon” – mondta.

Már korábban is téma volt

A gyilkosságért elítélt Ramil Safarov kiadatását az azeri férfi ügyvédje kezdeményezte, az igazságügyi tárca ezután folytatta le a nemzetközi egyezményen alapuló eljárást – ismételte meg korábbi érveit a közrádióban a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. A hiradó.hu szerint Szijjártó Péter azt mondta: már Orbán Viktor korábbi bakui látogatása idején szó volt a kiadatásról, és Magyarország akkor is azt az álláspontot képviselte, hogy hivatalos megkeresés esetén a nemzetközi jognak megfelelően fog eljárni az ügyben. Az államtitkár előzőleg a köztévé Az Este című műsorában azt mondta: ő nem tud róla, hogy kaptak volna figyelmeztetést az örményektől.

Az örmények előre szóltak

Az Országos Örmény Kisebbségi Önkormányzat alelnöke az ATV-nek ugyanakkor azt mondta: elnökük az augusztus 20-i ünnepen hiába akart Orbán Viktorral beszélni, de Kövér Lászlóval és Répássy Róberttel „ejtett néhány szót, nem sok sikerrel”. Másnap az önkormányzat telefonon próbálta meg elérni Navracsics Tibort, de lerázták őket, pedig “valahogy kezdtük érezni, hogy ki fogják adni”. Avanesian beszámolt róla: tizenegy-tizenkét nappal a kiadás előtt kaptak egy fülest is erről. „Azonnal figyelmeztettük az örmény külügyminisztériumot és a bécsi örmény nagykövetet” – tette hozzá. Az alelnök azt mondta: az örmény diaszpóra részéről világszerte várhatóak tüntetések. Avanesian Alex szerint jelentős gesztus lenne a kormány részéről, ha elismerné az 1915-ös örmény népirtást, amit több tucat ország megtett, de Magyarország nincs köztük.

Különgép vihette Safarovot

Az azeri baltás gyilkos kiadatása a legnagyobb titokban zajlott – írja a Blikk. A lap információi szerint nem menetrend szerinti járattal, hanem feltehetően különgéppel szállították haza pénteken Ramil Safarovot. Olyannyira titokban folyt a kiadatás, hogy a férfi ügyvédje, Lichy József is a médiából értesült arról, hogy ügyfele Bakuban van. A védő augusztusban járt nála ügyvédi beszélőn, akkor írták alá a meghatalmazást, de még a jelét sem tapasztalta annak, hogy folyamatban van a kiadatás.

Orbán döntött, az időzítés sem véletlen

A nemzetközi diplomáciai botrányt okozó azeri ügy kapcsán kormányzati politikusok úgy vélik, Orbán Viktor kalkulálhatott azzal, hogy Azerbajdzsán nem tekinti magára nézve kötelezőnek a magyar félnek tett ígéretét. Egy névtelenséget kérő forrás a Népszabadságnak azt mondta:  a diplomácia végtelenül összetett dolog, a fontos döntések meghozatala előtt működnie kell a veszélyérzetnek. Ehhez tapasztalat kell, de Orbán Viktor „személyes megbízottja”, Szijjártó Péter, aki tárgyalt Azerbajdzsánban, nem elég rutinos.

Egy a folyamatokat ismerő fideszes politikus a lap kérdésére úgy vélte: a Külügyminisztériumnak nem volt szerepe Ramil Safarov átadásában. Ugyanakkor az igazságügyi tárca illetékesének, a miniszterelnöknek és a tárgyalásokra Bakuba utazó Szijjártónak is tudnia kellett, hogy Azerbajdzsán elnökének lehetősége van arra, hogy kegyelmet adjon Safarovnak. Kormányoldalról azt mondták: a kiadatás időzítése nyilván nem véletlen, éppen a független Hegyi-Karabah kikiáltásának évfordulójához igazodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik