Belföld

AGORA: Szeged új tudományos és művészeti központja

Szegedi AGORA (Szegedi AGORA)
Szegedi AGORA (Szegedi AGORA)

Befejeződtek az építési munkálatok Szeged legújabb kulturális és tudományos intézményében, így rövidesen megkezdődhet a különböző kiállítások és intézmények költözése.

Emlegetik a szegedi Csodák Palotájaként, helyi Millenáris Parkként, de a Szent-Györgyi Albert Agora (Szegora) igazán egyedi épület lesz. Erről győződhettek meg azok az újságírók, akik részt vettek a keddi sajtóbejáráson. A környezettudatosság szellemében épült létesítmény megannyi ötletes megoldást foglal magába. Az új épületben a legmodernebb épületgépészeti és épületinformatikai rendszerek biztosítják a gazdaságos, energiatakarékos működést. Hőleadó felületként mennyezetfűtés és -hűtés kerül kialakításra, mely rendkívül takarékos, és jó hőérzetet biztosít. A hűtés-fűtési rendszer hőigényét talajszondás rendszer biztosítja, napkollektorokkal állítják elő a meleg vizet, illetve napelemekkel az elektromos áram egy részét.

És ami a nagy melegben igazi siker volt az újságírók körében, az úgynevezett hűtőtorony. A kéményszerű építmény aljában állva kavarog a levegő akkor is, amikor azt hisszük, hogy teljes szélcsend uralkodik a környéken, így néhány fokkal hidegebbnek érezzük a levegőt.

Az épületre egyébként is jellemző a nyitottság. Nem csupán a nagy, átjárható terek miatt, hanem mert a gépészeti tereket a hivatalos megnyitást követően bármely érdeklődő meglátogathatja, ezáltal megismerheti a megújuló energiákat előállító gépeket és rendszereket.

A beruházás egyébként jórészt uniós pályázati forrásból zajlik, összesen több mint kétmilliárd forintba kerül, ebből az önkormányzat csaknem négyszázmilliós önrészt vállalt. Az Agora-program szorosan kapcsolódik a szegedi belváros rehabilitációjához, és célja Szeged versenyképességének növelése a kulturális alapú városfejlesztés eszközével.

Építészeti különlegessége, hogy az utcáról gyakorlatilag nem lehet látni az épületet, hiszen a Jósika utca – Kálvária sugárút – Hajnóczy utca – Nagykörút által határolt tömb kellős közepén helyezkedik el. Két bejárata lesz, az egyik a Kálvária sugárút, a másik pedig a Jósika utca felől.

Az Agorában kap majd helyet többek között a Százszorszép Gyerekház és az Informatikatörténeti Múzeum is, de látványlaboratórium is várja majd az érdeklődőket. A központ környékén mintegy nyolcezer négyzetméteren parkosítanak, ami szeptemberben lesz kész. Az épületgépészeti munkálatok most is zajlanak, de lassan már költözhetnek a kiállítások és az intézmények. A nyitás decemberre várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik