Belföld

A finn köztársasági elnök avatja fel az iszkaszentgyörgyi kastély emlékszobáit

Sauli Niinistö finn köztársasági elnök 2012. szeptember 5-én 16 órakor hivatalos látogatást tesz a Fejér megyei Iszkaszentgyörgyön, ahol átadja a Finn Emlékszobát.

A II. világháborúban, 1944-ben, Budapest bombázása miatt a nagykövetségeket vidékre evakuálták, így kapott menedéket a finn nagykövetség Iszkaszentgyörgyön, az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban.

A Finn Emlékszobát, ahol a tervek szerint Finnországgal kapcsolatos kiállítások lesznek, Jari Vilén finn nagykövet kezdeményezésére létesítették.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., mint a tulajdonos Magyar Állam képviselője közel 14 millió forintból újíttatta fel a kastély ÉK-i barokk szárnyát, méltó helyszínt biztosítva ezzel az emlékszobáknak. A Finn Nagykövetség a korabeli állapotnak megfelelően rendezte be a két szobát. Az emlékszobák berendezéséhez hozzájárult az Ari Kupsus Gallery, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a finnországi Yrjö Liipola Museum.

Az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély a 2012. évi Kulturális Örökség Napok egyik kiemelt helyszíne, a KÖH és MOL Zrt. országos kampányában a kiemelt 20 helyszín egyike. Az emlékszobák az átadást követően 2012. december 1-ig minden hétvégén látogathatók, valamint előzetes egyeztetés alapján hétközben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik